Почетна > Србија
Србија

Вулин: Не може ЕУ да седи на две столице

 Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да не може ЕУ да седи на две столице и да тражи да се Србија усклади са њеном политиком, а у исто време да подржава Приштину да буде члан Савета Европе.
Фото: Танјуг/ОМК МУП Републике Србије

„Председник Србије Александар Вучић пажљиво прати изјаве европских званичника, а посебно представника Владе Савезне Републике Немачке и зато га молим да не покушава да нађе оправдање за недипломатски став господина Сарацина. Изјавити у Приштини да такозвано Косово треба да буде члан Савета Европе, а у Београду причати о европској перспективи Србије је лицемерно колико и увредљиво“, рекао је Вулин.

Он сматра да не би требало „да чекамо још 20 година да би знали да нас Европска унија неће и да ће за Шиптаре бити одвојено посебно место без обзира колико пута погазили реч и одбили да спроведу договорено“, наведено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

„Нема места у Савету Европе и за државу Србију и за територију Косово и Метохија под привременом управом Уједињених нација. Често из Европске уније стигну упозорења да Србија не може да седи на две столице, сада нека своју мудрост испробају на себи. Нека се Европска унија определи. Од њеног опредељења зависе и многе наше одлуке“, рекао је Вулин коментаришући став изасланика немачке владе за Западни Балкан Мануела Сарацина да је став Немачке јасан и да је такозвано Косово у срцу Европе и да припада Савету Европе.

Сарацин је на Твитеру написао да је министарки спољних послова привремених приштинских институција Доники Гервали јуче пренео подршку Немачке кандидатури тзв. Косова за чланство у Савету Европе. Приштина је 12. маја поднела захтев за пријем у Савет Европе, што је Београд оценио као кршење Вашингтонског споразума.

После јучерашње седнице Савета за националну безбедност шеф дипломатије Никола Селаковић саопштио је да је председнику Александру Вучићу предао ноте четири државе које су повукле признање самопроглашене независности Косова.

Vučić čestitao Bin Zajedu na izboru za novog predsednika UAE

Преузмите андроид апликацију.