Почетна > Србија
Србија

Вулин: Дојаве о бомбама, вид специјалног рата против Србије

Дојаве о бомбама којих последњих дана стиже на стотине су, према оцени министра унутрашњих послова Александра Вулина, вид специјалног рата против Србије, а напади су организовани и не раде се само из једног центра.
вулин
Фото: Танјуг/ОМК МУП Републике Србије

„Ми смо лоцирали око 19 адреса са којих су те претње и дојаве стизале и о томе смо обавестили и наше партнере у међународној заједници и оне земље из којих су напади долазили“, рекао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Навео је да се сви напади не могу открити и да се све ово ради преко више стотина хиљада разних сервера.

Најтеже је наћи оне починиоце који одмах по нападу униште опрему и тада се дође до зида, односно дође се до адресе али не може да се дође до рачунара са кога је порука послата и справе која је то урадила која би евентуално могла да се повеже са неким човеком.

Према његовим речима контрадиверзионе екипе стижу свуда, где буду позване, а ова област је регулисана тако да руководилац безбедности у објекту каже да ли је потребно или није урадити преглед.

„Ми у све веће и важне објекте сваког јутра пошаљемо екипу која за сваки случај прегледа има ли тамо нешто сумњиво. Тако радимо са мостовима, највећим тржним центрима, установама и када дође претња ми већ са великом сигурношћу знамо да је у питању лажна дојава“, објаснио је Вулин.

Истакао је да су претње и дојаве усмерене и да земљу економски оштете, јер, као је рекао, када је дојава у школи, родитељи напусте посао дођу по дете, а њихов посао трпи.

Када се пак евакуише тржни центар у њега муштерије више не улазе, а плате радника и кирије морају да се плате.

„Суштински циљ свих ових претњи јесте да Србија не одлучује самостално и да одлуке доноси под притиском и у страху. Сваки напад почиње са реченицом “зато што нисте увели санкције Русији“, ми ћемо урадити ово или оно“, рекао је Вулин и додао да је ово јасна порука шта се очекује од нас.

Оценио је да су овакве појаве болест савременог света са којом морамо да се носимо и да је, када је о Србији реч, напад организован и покренут са јасним циљем, а толика ескалација напада није забелележена нигде у свету.

„На њега се залепе и разне психопате, па и малолетници. Ухапсили смо и шест наших малолетника који су дојављивали о подметнутим бомбама, а када смо их питали зашто су то урадили, рекли су да не знају“, навео је министар Вулин.

Додао је да нико са сигурношћу не може да каже да су ове дојаве безопасне и зато се оне проверевају, а од грађана се очекује стрпљење.

Вулин је истакао да је хиљаде полицијаца укључено како би се постигла максимална безбедност на Фајнал фору и да се на хиљаде гостију из Грчке, Турске, Шпаније, који поводом овог великог спортског догађаја бораве у српској престоници, осећају сигурно.

Dojave o bombama stigle na mejl adrese 134 škole u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.