Почетна > Србија
Србија

Вулетић: Курти жели да, ако може, запали регион

Социолог Владимир Вулетић оценио је да код премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија постоји велико нестрпљење да, ако је могуће, запали регион, да се дезавуише Резолуцијс 1244, а то је, како је рекао, могуће ако би дошло до новог сукоба.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ridvan Slivova

Курти користи сваку прилику и на сваком месту да дође до повећања тензија, да се испровоцира сукоб, рекао је Вулетић за Танјуг.

На питање како коментарише посету Куртија Тетову, он је оценио да у овако турбулентним временима постоји озбиљна опасност да се запали мали пожар који лако може да обухвати читав регион, управо зато што нека питања нису решена.

„Оно на шта Курти рачуна је то да би у сукоб био укључен и НАТО – то је стратегија и политика“, рекао је социолог и додао да нема сумње да би НАТО и већина земаља запада које су признале Косово биле те које би штитиле безбедност Косова.

Како је нагласио, Курти покушава да у све то, ако је могуће, увуче регион.

На питање да прокоментарише изјаву Куртија да Северна Македонија треба да буде ближа Косову, Албанији и Бугарској, а што даље од председика Александра Вучића, каже да локални лидери у овим турбулентним временима, када ни УН нису више оно што су биле, када СБ УН нема моћ коју је некада имао, настоје да направе по њиховом рачуну врсту аранжмана који би им дугорочно одговарао.

„Није реч само о Тетову, већ су ту великоалбанске аспирације и много шире и подразумевају не само делове Албаније и Косово, већ и делове Грчке и Србије“, рекао је Вулетић и нагласио да у региону постоји неколико нерешених питања – албанско, али и српско национално питање.

Курти, каже Вулетић, нема савезника тренутно у Албанији.

„Еди Рама је ипак европски оријентисан, али тим више Курти рачуна да би могао да добије подршку Албанаца и у Албанији да се наменте као свеалбански лидер“, рекао је он.

Вулетић на питање колико су искрени наративи Приштине о нормализацији односа, каже да та нормализација за њих значи признање Косова. „У том смислу су искрени“, нагласио је социолог.

Према његовим речима, све што се дешава покушај је да се изврши притисак на запад, да изврши притисак на Београд, јер ако се то не деси, албанско питање ће се проширити и на Северну Македонију, која је изузетно рањива земља.

Вулетић је подсетио на дешавања у Куманову, да је упркос томе што постоји решење, где су односи између Македонаца и Албанаца стављени у политички коректне односе, врло мало потребно да се стабилност наруши.

Коментаришући писмо, које је нешто више од 50 европарламентараца упутило званичницима САД, ЕУ и Велике Бритање тражећи оштрији однос према преседнику Вучићу, социолог каже да на тај став парламентараца, између осталог, треба гледати као на притисак у правцу тога да се промени садашња политика која Београд доживљава као важног актера и фактор стабилности на Балкану.

„Да се изврши притисак на Београд и Србију да се Србија сведе на најмању могућу меру, да призна Косово и Метохију, да окрене леђа Републици Српској и Додику, да престане мешање и подршка и помоћ Србима у региону“, рекао је Вулетић и додао да ту не би био крај.

На питање како коментарише оптужницу против Додика, рекао је да не може да се меша у правни аспект и додао да се плаши да ни стручњаци међународног права не би могли да сагледају шта се ту дешава.

„Високи представник за БиХ Кристијан Шмит уместо да се повлачи, себи даје све већа и већа овлашћења и то све што се дешава корак је у правцу тензија“, рекао је он и додао да не може да верује да политичар као Шмит није могао да предвиди кретања.

„Надам се да ће читава ситуација и када је реч о КиМ и БИХ превазићи и да нећемо бти ближи сукобима“, рекао је Вулетић.

Vojska Srbije u narednim nedeljama dobija prvi od dva transportna aviona C-295

Преузмите андроид апликацију.