Почетна > Србија
Србија

Војска Србије у наредним недељама добија први од два транспортна авиона C-295

Војска Србије ће у наредним недељама добити један од два транспортна авиона Ц-295 као резултат наставка сарадње са Ербасом, изјавио је данас војни аналитичар Владе Радуловић.
Фото: Wikimedia Commons/Gerard van der Schaaf

Он је за Танјуг рекао да ће предстојећи Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер бити прилика за представјање нечега што можемо назвати српском крстарећом ракетом.

Каже да очекује да ће бити много премијера на сајму Партнер који се од 25. до 28. септембра одржава у Београду.

Србија, како каже, наставља сарадњу са Ербасом у јачању хеликоптерске компоненте Х145 М, а реч је, додаје, о набавци додатног броја летелица.

О снази Војске Србије говорио је у светлу извештаја објављеног на страници „Глобал фајерпауер“ по коме је наша војска прва у региону, а 58 у свету, док је САД на првом месту, а следе Русија и Кина.

Радуловић каже да се у ранигирању разматра око 50 параметара који покривају широку лепезу, али да из његовог угла ипак фале неке важне ставке.

„Параметри се не баве само бројем живе силе, активних припадника, …., или технике, већ у критеријуме улази и површина и природни ресурси, густина насељености, број становника и дужина обале и граничне линије“, рекао је он и додао да би требало размотити и неке друге битне ставке као што су чланство у војном савезу или то да ли је земља нуклеарна сила или не.

Радуловић подсећа да је на позиционирање Србије свакако утицао процес модернизације и да се за референтну тачку, као полазну основу узима лето 2016. када је Србија из Русије добила прва два средња транспортна вишенаменска хеликопетера.

Подсетио је да су у Србију стигли и Мистрали, али да остаје простор за унапређење са француском одбрамбеном индустријом, рекао је он и додао да ће се ускоро „распаковати“ и прича око рафала.

Како каже видеће се да ли ће рафали бити окосница нашег ратног ваздухопловства до краја ове деценије.

Додао је да остаје и сегмент набавке наоружања из Руске Федерације, и запитао се шта ће бити са ресурсима ако не будемо могли да дођемо до делова због сукоба у Укајини,

На питање колико су Милош, мали Милош, Лазар и Нора утицали на позицију Војске Србије, каже много, а то потврђује да су за њих заинтересоване многе земље из Азије и Африке као и САД где је Нора у једној од својих варијанти била у финалу избора за самоходну топ хаубицу.

Каже да је важно и да се говори о другој страни медаље – о људима у оружаним снагама и Војсци Србије и да је важно да се одговори на све проблеме који објективно постоје.

На питање који су то проблеми, наводи да је један од њих попуна јединица. Додаје да би на те ствари требало одговорити, а да је један од покушаја и програм „5.000“ (специјалаца).

Са друге стране, како каже, постоје промотивни спотови који покушавају да мотивишу младе људе да им се придруже.

„Постоје ствари о којима треба расправљати. Све армије имају проблем како младе људе да мотивишу, како да их задрже. И најразвијеније земље се са тим суочавају“, рекао је Радуловић.

Много тога је, када је реч о опреми, изгледу и заштити наших војника у складу са НАТО стандарима.

Počelo finalno takmičenje dragačevskog Sabora trubača

Преузмите андроид апликацију.