Почетна > Србија
Србија

Вујовић: Улажемо у замену котлова у топланама, еко-возила, пошумљавање

Због политизације теме у вези са ископавањем литијума у Србији, нисмо имали прилику да добијемо релевантне податке о томе како би то утицало и на животну средину и укупан економски напредак Србије, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Она је у интервјуу за „Политику“ истакла да се пуно улаже у заштиту животне средине, између осталог давањем субвенција грађанима који прелазе на еколошки прихватљивије енергенте, куповину еко-возила, пошумљавање.

Оценила је да је пројекат „Јадар“ обустављен пре свега због недовољне информисаности грађана и недостатка научних чињеница, а услед великог притиска дела јавности, и то пре него што је урађена студија о процени утицаја на животну средину.

„Израдом студије добили бисмо мишљење струке, што би било од велике користи да заиста сагледамо да ли и како можемо да искористимо литијум као развојну шансу, истовремено поштујући еколошке стандарде“, истакла је она.

Говорећи о субвенцијама домаћинствима која прелазе на еколошки прихватљивије енергенте министарка је навела да је уз подршку министарства које води за три године замењено више од 3.000 ложишта у 30 места у Србији.

„Паралелно са увођењем субвенција за домаћинства, увели смо и меру подршке замене котлова у топланама и другим јавним установама попут школа, вртића. У истом периоду, уз подршку министарства, замењено је око 100 котлова великог капацитета који користе мазут или угаљ котловима на еколошки прихватљивије енергенте“, истакла је Вујовић.

Momirović sutra u jednodnevnoj poseti Crnoj Gori

 

Преузмите андроид апликацију.