Почетна > Србија
Србија

Вујовић: Присуство амонијака у ваздуху у Пироту испод граничних вредности

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас у Пироту, након седнице Штаба за ванредне ситуације, да је мерење присуства амонијака у ваздуху у том граду током ноћи показало да су резултати испод граничних вредности и да нема разлога за панику.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Она је рекла да су надлежни органи и град Пирот спречили потенцијалну еколошку катастрофу и честитала им на томе.

Вујовић је рекла да је министарство хитно послало у Пирот аутоматску мерну станицу у индустријску зону која је од јуче у 20 часова мерила ниво амонијака у ваздуху и да су јутрос у осам часова добијени први резултати.

„Целу ноћ се мерило присуство амонијама у ваздуху показатељи су испод граничних вредности“, рекла је министарка и додала да ће бити настављено мерење квалитета ваздуха.

Агенција за заштиту животне средине је мерила и квалитет воде и узети су узорци са две локације у Нишави и са прве је квалитет друге категорије од укупно пет, што је више него задовољовајуће, истакла је она.

На другој локацији у Нишави је, каже, квалитет благо лошији и рачуна се као трећа категорија.

„Данас ћемо имати још четири мерења, све радимо у сарадњи са МУП-ом и Батутом“, рекла је министарка.

Градоначелник Пирота Владан Васић је рекао да још неће у граду укидати ванредно стање, све док цистерне и вагони не буду уклоњени са лица места инцидента.

Додао је да се очекује да ће уклањање бити обављено наредних дана.

Srbi osamnaest dana na barikadama

Преузмите андроид апликацију.