Почетна > Србија
Србија

Срби осамнаест дана на барикадама

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 18. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције.
Фото: Танјуг/СТР

Кризни штаб Срба са севера КиМ: Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, већ да у њима виде заштиту од репресије приштинског режима и специјалаца.

Због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу, Срби са севера Косова и Метохије су и даље на барикадама, већ 18 дана.

Кфор је саопштио да је започео истагу о пуцњави у Зубином Потоку, у којој, како су рекли, није било ни повређених ни материјалне штете.

Саопштили су да пуцњава није била усмерена ка њиховим војницима чиме су демантовали информације појединих медија у Приштини да је било напада на војнике из Летоније.

Косовска полиција је такође потврдила пуцњаву и саопштила да није било размене ватре полиције са било којом групом.

Јучерашњи дан обележило је и враћање патријарха Порфирија са административног прелаза Мердаре, чиме је патријарх СПЦ онемогућен да оде у Пећку патријаршију.

Европска унија саопштила је да се на КиМ мора одмах и безусловно вратити и гарантовати „потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође“ и тражи да „обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога“.

Европска унија „оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију“ и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се „безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања“, саопштила је Набила Масрали, портпаролка за спољну политику ЕУ.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сазвао је састанак тзв. косовског савета безбедности поводом ситуације на северу и недавних инцидената, на којем је речено да треба вратити слободу кретања и да не сме бити барикада ни на једном путу, пренео је Телеграфи.

На састанку је, како је пренео приштински портал, закључено да су „претња и поступци на северу резултат тесне координације Владе Србије са нелегалним структурама и криминалним групама, које такође шире пропаганду“.

Кризни штаб Срба са севера Космета саопштио је да Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, већ да у њима виде заштиту од репресије приштинског режима и специјалаца.

„Кризни штаб у име српског народа позива Кфор и Еулекс да повећају будност. Изражавамо озбиљну сумњу да је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе“, закључује се у саопштењу.

Гашић: Државно руководство ће учинити све да сачува мир и стабилност

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке