Почетна > Србија
Србија

Вучић: Запад не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију 1244

„Суштинска криза дијалога проистиче из чињенице да западни свет не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију Савета безбедности 1244“, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је, обраћајући се посланицима, казао да је то наш највећи проблем, јер је једино на шта можемо да се позивамо међународно право и Резолуцију 1244.

„Они не желе да чују за то. За њих је то завршена прича. Кажу „то је прошлост, ствари на терену су измениле ситуацију. Али када се у Украјини нешто догоди онда ствари на терену нису измениле ситуацију и правни поредак“, критиковао је он.

Вучић је рекао да је други проблем да њих не занима поштовање споразума који су потписани и не пада им на памент да врше било који притисак на Приштину, изузев да кажу „није лепо што радите“.

„Неформирање Заједнице српских општина (ЗСО) створило је атмосферу у којој се положај Срба погоршавао континуирано, све до забрињавајуће ситуације у којој су све учесталији напади на личну и имовинску безбедност. Дугогодишња образложења око Устава су бесмилена“, рекао је он додајући да међународне заједница прећутно подржава неформирање ЗСО.

Указао је да сада кажу да ће морати да се формира ЗСО, али је додао да сумња да ће до тога доћи, или ће покушати да нас унизе тиме што ће да кажу да ће то бити невладина организација без надлежности.

Пренео је да је током последњег сусрета у Бриселу наша делегација исказала максималну конструктивност и спремност да разговара о свему у разумним оквирима.

Такође је одбацио тврдње појединаца да власти немају платформу са којом иступа.

„Имамо платформу, која је усвојена у парламенту, а чуо сам неистине да се не зна с којом иступамо. Погледајте Службени гласник Србије из 2013.и Резолуцију о основним принципима разговора са привременим институцијама у Прштини по којој поступамо“, подвукао је он.

Poslanici danas o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

 

Преузмите андроид апликацију.