Почетна > Србија
Србија

Вучић: Угрожене основне потребе, солидарност још више потребна

Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима, поручио је председник Србије Александар Вучић на Генералној дебати у УН.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jason DeCrow

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали, рекао је Вучић.

„Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама“, указао је председник Србије.

Каже да Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље.

Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност, поручио је Вучић.

„Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима“, истакао је председник Србије.

Навео је да, ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

„Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом “одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације“. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму“, рекао је Вучић.

Како је навео, неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима.

Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну и верску припадност, нагласио је Вучић.

Пред нама је , напоменуо је, још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном.

„Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем“, упозорио је Вучић.

Задатак свих нас је, како је рекао, да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити.

„На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, јесте да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство“, рекао је Вучић.

Такође, истакао је да нас тема овогодишње Генералне дебате „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“ упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану.

„Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације.

Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци“.

„Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма“, рекао је он.

Истакао је да Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030.

„Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено “Нашом заједничком агендом“ и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства“, истакао је Вучић.

Каже да су мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност неизоставни елементи наших досадашњих дискусија.

„Али, дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност. На крају, желим да потврдим да ће Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру УН чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су УН снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације“, истакао је Вучић.

Он је на крају обраћања на Генералној дебати УН додао:

„Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сада, реченица овако гласи – “једини стандард који морамо да следимо је Повеља УН“. То смо чули од свих. Када смо дошли до случаја Републике Србије, тада смо видели да је 17 од оних 23 (земаља) које су говориле о Повељи УН и резолуцијама УН прекршило међународно јавно право и није се придржавало правила које су створиле и направиле УН“.

Вучић је изразио наду да ћемо бити у стању да превазиђемо све ове потешкоће и правила и процедуре учинимо једнаким за све у свету.

„Иначе не видим излаз на крају тунела. У сваком случају, хвала вам много што сте ме саслушали и надам се да ћемо бити у стању да превазиђемо све потешкоће“, нагласио је закључио је Вучић.

Живела Србија, додао је Вучић и на српском и енеглеском језику.

Britanski gardijan ocenio Beograd kao vrhunsku destinaciju

Преузмите андроид апликацију.