Почетна > Србија
Србија

Вучић у Абу Дабију, првој званичној посети у новом мандату

Председник Србије Александар Вучић боравиће у дводневној посети Абу Дабију, што је прва званична посета председника у новом мандату, а на позив председника Уједињених Арапских Емирата, шеика Мохамеда Бин Заједа.
vucic
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић у прву званичну посету иде баш у земљу са којом Србија годинама има веома блиске односе.

Како је Тањугу речено у Председништву, у тешкој глобалној кризи ова посета за Србију значи много, јер су Уједињени Арапски Емирати седми на свету по нафтним резервама, односно поседују скоро шест посто светских резерви нафте.

У Абу Даби председник долази на позив шеика Мохамеда Бин Заједа, дугогодишњег личног пријатеља, а и великог пријатеља Србије.

Он је после смрти свог брата Калифе постао председник Емирата, а светски медији га данас сврставају у најмоћнијег човека на свету, захваљујући мудрој политици коју је водио, као и енергетским потенцијалима којима располаже.

На поцетку рата у Украјини светски медији су објавили да је одбио да се јави на теелфон предсеснику САД Џозефу Бајдену који је покушавао две недеље да ступи у контакт са њим како би покушао да утиче на нацин располагања енергетским ресурсима.

Билатерални састанци и потписивање споразума биће одржани у новоизграђеној Палати Ал Њатан (Палата народа), новом симболу арапског света, која се налази на обали Абу Дабија.

Vučić: Ponovo smo postali kolateralna šteta sukoba velikih

 

Преузмите андроид апликацију.