Почетна > Србија
Србија

Вучић: Поново смо постали колатерална штета сукоба великих

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од изасланика председника Француске и немачког канцелара, Емануела Макрона и Олафа Шолца, и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака добио нови предлог потпуно нове арматуре разговора и преговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог коначног решавања свих неразјашњених питања у вези са Косовом и Метохијом.
вучић
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Тај разговор свакако није био нимало лак. Представници најмоћнијих земаља, истакли су да за то имају подршку САД и Турске, сматрају, под један, да у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и да је важно доћи до што бржег решења“, истакао је он после седнице Савета за националну безбедност.

Под два, како је пренео, ради се о ономе на шта је упозоравао пре шест месеци, а то је да су рекли да желе решавање ових проблема јер је Европа у рату, и мора да се брани. У складу с тим потенцијалним договором или решењем они би избегли могућност, или било би им много лакше, како је рекао, да пруже јасан одговор председнику Русије Владимиру Путину по питању преседана правног и давања Косову независност, јер после тога би рекли да је постигнут договор ако Крим и Украјина постигну договор, а без тога не може.

„Ми смо постали још једном колатерална штета сукоба великих и њиховог непринципијелног понашања из прошлости“.

Под три, каже, како му је саопштено Путин је подигао завесу и сада остаје на свима да се изјасне са које стране желе да остану – са оне где економија нестаје и не постоји или са оне успеха где су они.

„Указао сам, а нису били некоректни, већ мислим да и они знају и разумеју, иако нисам схватио неке нападе у домаћим медијима, на подизање нелегалних база специјалних јединица на КиМ које се спроводи од 19. или 20. септембра прошле године.

С тим у вези је навео да је у Бистрици завршена у Зеленој зони база, чија изградња је почела 26.фебруара, у Кошуту је спроведена пренамена објекта, у селу Бање су почели радови 26. фебруара, а у Горњем Јасеновику је база у изградњи.

Нагласио је да приватна фирма на подрчују општине Зубин Поток, узурпирајући српску имовину, подиже базу.

„Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја. Они немају право на то јер по Члану 9. Бриселског споразума потпуно је јасно да специјална јединица косовске полиције припада Директорату Север, а о свим тим акцијама не укључују ни ту Дирекцију, а ни Србе, а морају обавестити и сва четири градоначелника севера“, објаснио је он.

Вучић је казао да уз све то показују како контролишу језеро Газиводе до административне линије са Србијом, а оно се налази на територији општини Зубин Поток.

„Не постоји ствар коју нису погазили, правна норма коју нису погазили и знају то и међународни представници. Рећи ће, када има кажете, да сте у прву у праву и да зато желе да се споразум постигне што пре. Суштински тај споразум би значио, не могу рећи признање Косова, али је то признање свега тога што мисле да је реалност“, указао је он.

Рекао је да говоре о томе да би српска црква добила посебну заштиту, као да је није имала под Ахтисаријевом споразуму, а говоре о српским општинама као да их има само четири, а имамо 10 на територији целог Косова.

„Нисмо посебно срећни, али никада нисмо одбијали разговоре. Наставићемо да разговарамо“, подвукао је Вучић указавши да је имао јутрос разговор и са мандатарком и министрима у техничкој влади.

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Преузмите андроид апликацију.