Почетна > Србија
Србија

Вучић: Тугујемо и сведочимо о злочинима

 Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата против једног народа, поручио је синоћ у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

„Два су разлога због којих смо окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула“, објаснио је Вучић на обележавању 27-годишње „Олује“.

Он је казао да је то једини лек за равнодушност, и подсетио да постоји кривица због свих година ћутања, заморног, како је рекао, заборављања жртава.

„Годинама у Србији као да није било сведока злочина. Нико није причао како су убијани цивили, њихове куће пљачкане, паљење, како су Србе ударали, каменовали, како су бомбардовали колоне убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо и сами правдали злочин“, нагласио је он.

Истакао је да смо сами тиме бацили камен на најтужнију колону у историји.

„Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година. Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, који је подразумевао да смо сами криви када нас протерују и убијају. Оправдали смо злочин над људима чији једина кривица била да су православци, Срби који су желели да живе на свом огњишту“, објаснио је Вучић.

За време заборава Србија је, каже, пропадала у тишини, извињавајући се свима за шта је било потребе и за шта није било.

Вучић је поручио да је то време заборава завршено, да нема више ћутања, и да смо сведоци да злочина више неће бити, наводећи да је то најсветија обавеза од које нећемо одустати, иако је није лако испунити.

„Мењали су нам име народа, у зависности одакле смо, па су нас звали хрватским, босанским црногорским Србима, а сад нас називају и косовским Србима…А, увек смо само желели да будемо обични Срби, без обзира одакле смо. И јесмо, сви смо Срби, између нас разлике нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима“, рекао је Вучић.

Није им пошло за руком, иако су се својски трудили да нам то учине, додао је он.

Вучић је поручио да Србију и српски народ свакодневно нападају, констатујући да, колико год да ћутимо, то није довољно гласно, да колико год да молимо за мир, није довољно јер би неки желели да клечимо и молимо снажније и јаче.

И колико год да признамо туђу жртву, и искажемо пијетет и саучешће, није довољно, јер Срби морају да плате и на мосту и на ћуприји, да нас понизе, да нестанемо, да би били задовољно нашим понашањем, рекао је председник Србије.

„Попустите једном, попустићемо, тако други и трећи пут, јер хоћемо мир по сваку цену, да никоме живот не буде угрожен, да чувамо друге, надајући се да ће они да чувају нас, али томе краја нема“, указао је Вучић.

У том смислу, осврнуо се и на догађе претходних неколико дана, који су му, каже, до сад најтеже пали, рекавши да је свима у свету рекао да су нас довели до ивице и сатерали у ћошак, да немамо више куд.

„А, ви, изволите, немамо ни шта да попуштамо, нигде, никоме, ни куда да идемо. А, када је тако, онда ћемо чувати и бранити наш народ, а ви гледајте можете ли са нама када се подигнемо овако поносни и дични, сви, Крајишници, Шумадинци, Пироћанци, Херцеговци… када станемо уз свој народ као један“, казао је Вучић.

Подсећајући на Лењинове речи да „постоје деценије у којима се ништа не деси, а има недеља у којима се десе деценије“, констатовао је да живимо у време када многи мисле да је тренутак који могу да искористе за општи напада на Србију и српски народ.

Злоупотребљавајући ситуацију у Украјини, ујединили су се, каже, многи око нас оцењујући да је ово тренутак када могу да имају подршку свих из света и крену у уништавање спрског народа.

„Можда су пронашли добар тренутак, можда су помисли да је време да учине оно што су Миле Будак и Фрањо Туђман обећавали, али су у једној ствари погрешили. Није то Србија пораза, није то иста Србија, није то Србија која ће да вас се плаши и која неће да стане пред вас“, поручио је Вучић и додао:

„Много сте погрешили. Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију, лажи, претње, одговараћемо миром, стрепљењем, трпељивошћу и одлучношћу“.

Miodrag Linta: Oluja i dalje traje

Преузмите андроид апликацију.