Почетна > Србија
Србија

Миодраг Линта: Олуја и даље траје

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта данас је, после парастоса свим страдалима у Хрватској акцији „Олуја“, истакао да и 27 година од завршетка рата „Олуја“ и даље траје.
Фото: Танјуг/Архивска Владимир Димитри

Линта је нагласио да та акција представља највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата и да је, према подацима Савета безбедности, протерано 250.000 Срба са подручја Хрватске.

„У Хрватској не постоји политичка воља да се суоче са својом тамном страном прошлости, да процесуирају све одговорне за ратне злочине, те да поштује српске жртве“, рекао је Линта и додао да се у хрватској води политика „цементирања етничког чишћења“.

Он наводи да су етнички мотиви да хрватско правосуђе прогони часне српске ветеране, подиже оптужнице и доноси пресуде на основу лажних доказа и исказа сведока сарадника, а све са циљем да би оправдали лажни мит о домовинском рату, који је, како истиче Линта, темељ даншсње Хрватске.

„Мит је да су Србија и Крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску и да је Хрватска била жртва те агресије, те да је водила неки тобоже одбрамбени и ослободилачки рат“, рекао је Линта и оценио да Крајишки Срби никако нису могли бити агресори на своје куће, имања и шуме, јер су ту живели низ векова.

Линта сматра да је важно да Србија покрене дијалог са Загребом о решавању имовинско стечених и бројних других права српског народа, а да темељ тога мора да буде Бечки споразум о сукцесији, док анекс мора да буде споразум који јасно каже да свим грађанима морају бити враћена права која су имали пре рата.

Такође, како он сматра, сви уговори о продаји кућа и других некретнина, а који су склопљени под притисцима и претњама, морају бити проглашени ништавним.

„Србија треба активно да стане у одбрану српских ветерана које прогони не само хрватско него и албанско правосуђе, те да им пружи сву стручну, финансијску и правну помоћ да се бране од етнички мотивисаног правосуђа“, поручио је Линта и додао да сматра да је важно имати једну канцеларију за помоћ оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине.

Он сматра да Тужилаштво за ратне злочине у Србији треба да почен да покреће истраге и подиже оптужнице против свих припадника хрватских војних и паравојних снага, које су чиниле масовне злочине над српским народом, због чега, како наводи Линта, није могуће говорити о било каквој нормализацији односа између две државе.

“ Битно је да се успоставе исти стандарди суђења за ратне злочине и исти стандарди за поштовање свих жртава без обзира на националну и верску припадност“ закључио је он.

“Oluja“ – Zločin na kome je izgrađena moderna Hrvatska

Преузмите андроид апликацију.