Почетна > Србија
Србија

Вучић сутра, поводом почетка рада Гасног интерконектора, домаћин Алијеву и Радеву

Председник Републике Србије Александар Вучић сутра ће, поводом обележавања почетка рада Гасног интерконектора Србија-Бугарска, угостити у Нишу председника Републике Азербејџан Илхама Алијева, председника Републике Бугарске Румена Радева и амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа.
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Током боравка у Нишу, планирани су и одвојени билатерални сусрети председника Вучића са председницима Републике Азербејџан и Републике Бугарске, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Предвиђен је и приказ опреме и способности јединица Војске Србије – противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи као и способности падобранских и специјалних јединица, додаје се у саопштењу.

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогућиће се сигурније и стабилније снабдевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана.

Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 месеци. Укупна дужина двосмерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године.

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска, износи 85,5 милиона евра. Пројекат је финансиран делом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за део гасовода који пролази кроз Србију.

Република Србија је за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање.

Гас чини 13 одсто потрошње примарне енергије у Србији и до сада је могао да се добије само са две улазне тачке, преко гасовода Балкански ток и из Мађарске.

Beogradu se vraća jedno od najlepših predratnih zdanja – radovi na zgradi Stare pošte počinju u januaru

 

Преузмите андроид апликацију.