Почетна > Србија
Србија

Београду се враћа једно од најлепших предратних здања – радови на згради Старе поште почињу у јануару

Београду се враћа једно од најлепших предратних здања, са импресивном фасадом и у оригиналним габаритима. Радови на темељној реконструкцији зграде некадашње Поште на Савском тргу почињу у јануару 2024. године, а ремек-дело великог српског архитекте Момира Коруновића постаће Културни центар, намењен превасходно најмлађима.
Фото: PrtSc/gradnja.rs/BW

Идејним решењем за реконструкцију монументалног здања на Савском тргу предвиђено је уклањање постојећег објекта, на чијем месту ће бити саграђена зграда са фасадом обновљеном према оригиналним Коруновићевим цртежима. То значи да ће Београду бити враћено једно од најлепших предратних здања и то у његовим првобитним габаритима и са импресивном оригиналном декоративном фасадом. Уз помоћ архивске документације и аутентичних фотографија реконструисани су чак и детаљи којих није било на цртежима.

Ентеријер зграде прилагођен је бројним културним садржајима који ће се у њој налазити. Унутрашњошћу ће доминирати најсавременија позоришна сцена, као и интерактивни дечији музеј.

Уметничку понуду Београда на води употпуниће галерије, радионице и уметничке школе за најмлађе, смештене у згради некадашње Поште. Главни улаз биће окренут ка Савском тргу, док ће се дужа фасада са два споредна улаза пружати дуж Савске улице. И објекат и парцела на којој се налази задржаће статус јавне својине.

Зграда Старе поште подигнута је 1929. године у аутентичном савременом српско-византијском стилу, чији је зачетник био управо велики Момир Коруновић, познат и као „српски Гауди“.

Нажалост, тешко је оштећена приликом савезничког бомбардовања током Другог светског рата.

По ослобођењу Београда, три године касније, Коруновићево здање је рестаурирано у преовлађујућем стилу соцреализма, па је тако зграда некада раскошне лепоте, с аутентичном фасадом коју красе орнаментални, декоративни елементи са мотивима сецесије и експресионизма, „огољена“, заравњена, скраћена и сведена на данашњи изглед који ни по чему не подсећа на свог претходника.

Фото: PrtSc/planplus

Захваљујући компанији „Belgrade Waterfront“, која посвећено ради на обнови богатог архитектонског наслеђа Београда, некадашњи бисер српске архитектуре, за који се оправдано сматра да представља најбоље Коруновићево дело, поново ће засијати у пуном сјају.

У току је и рестаурација још једног драгуља престонице – хотела Бристол, а „Belgrade Waterfront“ је финансирао и обнову здања некадашње Београдске задруге, која је завршена 2014. године.

 

Položen kamen temeljac za novu osnovnu školu na Jugovićevu – prostiraće se na 4.000 kvadrata, upisavaće 600 đaka, a evo kada će biti kompletno završena (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.