Почетна > Свет
Србија

Вучић стигао у седиште УН, на отварању Генералне дебате

Председник Србије Александар Вучић стигао са делегацијом Србије у седиште УН у Њујорку, где присуствује отварању Генералне дебате светских лидера.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је седишту УН заједно са министром спољних послова Николом Селаковиће и амбасадором Србије у САД Марком Ђурићем, као и амбасадором Мисије Србије при УН Немањом Стевановићем.

Вучић је пред отварање дебате већ имао неформалне сусрете са страним званичницима.

Председник Србије Александар Вучић сусрео се пред почетак 77. заседања Генералне скупштине УН са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским.

„За нас је од изузетног значаја да данас будемо у Њујорку, не само због тога што се свет налази у преломним тренуцима модерне историје, већ и због тога што одавно на Скупштини УН није било оволико шефова држава и представника земаља чланица“, објавио је Вучић на интаграму.

Председник Вучић се сусрео и са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом на отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

„Увек срдачан сусрет са пријатељем Санчезом на отварању #УНГА77 уз брзу размену мишљења о најважнијим питањима овог заседања. Захвалио сам му на подршци територијалном интегритету Србије“, навео је Вучић.

Председник Вучић разговарао је и са председником Владе Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стореом на отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

„На отварању Генералне дебате накратко сам разговарао са премијером Норвешке о актуелним светским темама и тачкама заседања. Захвалио сам на подршци дефинисању будуће енергетске стратегије Србије и очекујем скори билатерални сусрет“, објавио је Вучић на инстаграму.

Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН, која је почела 13. септембра, јесте „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је пред званично отварање дебате упозорио да је свет у великој невољи.

„Наш свет је у великој невољи, све је више подељен и неједнакост је све већа, као и изазови“, рекао је Гутереш на почетку.

Гутерес је поручио светским лидерима да су нације затворене у огромној „глобалној дисфункцији“ и да нису спремне или вољне да се позабаве главним изазовима који прете будућности човечанства и судбини планете.

Дебату је отворио својим обраћањем председник Бразила Жаир Болсонаро, а после њега ће се обратити председник Сенегала, који ће говорити уместо председника САД Џозефа Бајдена, који ће говорити сутра.

Вучић ће се, према последњим изменама листе говорника на Генералној дебати, обратити 21. септембра у поподневној сесији као девети говорник, око 18 часова по америчком времену, а пре њега ће се видео поруком обратити председник Украјине Володимир Зеленски.

Према ранијој агенди УН, Вучић је требало да буде 13. говорник, а пре њега је био предвијен термин за представника Конга, док је Зеленски био 11. говорник.

На Генералној дебати ће учествовати чак 92 председника држава и краљева и 58 председника влада, док ће остале државне делегације представљати потпредседници држава и влада и министри спољних послова.

Иначе, дебату традиционално отварају својим обраћањем председници Бразила и САД.

За разлику од претходне године када је био ограничен број чланова делегација због ковид мера, ове године то није случај, тако да се очекује да ће у комплексу УН на Ист Риверу бити и између 2.000 и 3.000 људи.

Вучић ће данас, после отварања Генералне дебате, имати састанак са председником Републике Кипар Никосом Анастасијадеосом, затим са председником Гватемале Александром Едуардом Ђаматеи Фаљом.

Одржаће и састанак са председником Габона Алијем Бонгом Ондинбом, као и са министром спољних послова Малдива Абдулом Шахидом.

Затим ће имати састанак са канцеларом Аустрије Карлом Нехамером, а онда ће присуствовати неформалном ручку за лидере Западног Балкана коју приређује високи званичник ЕУ Жозеп Борељ.

Вучић ће имати састанак и са председницом АИПАК (Америчко-израелским комитетом за јавне послове) Бетси Кори, за после и састанак са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

Председник ће се сутра састати и са конгресменом Ериком Сволвелом и имати још неке састанке.

Говори светских лидера по протоколу трају највише 15 минута.

Ипак, либијски лидер Моамер Гадафи је 2009. године говорио више од сат и по, а рекорд у дужини говора је поставио бивши кубански лидер Фидел Кастро чије је говор 1969. трајао чак четири сата и 29 минута.

Како су саопштиле УН, овогодишња тема „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“ произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји УН због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковида 19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.

Стога је неопходно пронаћи и фокусирати се на заједничка решења за ове кризе и изградити одрживији и отпорнији свет за све и за генерације које долазе, навеле су УН.

Уједињене нације (www.un.org) основане су након завршетка Другог светског рата, потписивањем Повеље Уједињених нација у Сан Франциску 1945. године.

Vučić od 15 časova na otvaranju Generalne debate UN

 

Преузмите андроид апликацију.