Почетна > Србија
Србија

Вучић од 15 часова на отварању Генералне дебате УН

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће у Њујорку од 15.00 часова отварању Генералне дебате светских лидера, у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН, која ће трајати до 26. септембра.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић ће се, према последњим изменама листе говорника на Генералној дебати, обратити 21. септембра у поподневној сесији као девети говорник, око 18.00 часова по америчком времену, а пре њега ће се видео поруком обратити председник Украјине Володимир Зеленски.

Према ранијој агенди УН, Вучић је требало да буде 13. говорник, а пре њега је био предвијен термин за представника Конга, док је Зеленски био 11. говорник.

Такође, раније је било најављено да ће амерички председник Џозеф Бајден говорити на отварању Генералне дебате, као други говорник после председника Бразила Жаира Бослонара.

Бајден ће, ипак, говорити у среду, а после Болсонара је предвиђен термин за преседника Сенегала.

Пре првог говорника и отварања дебате, светским лидерима ће се од 15.00 по нашем, односно 9.00 сати по америчком времену обратити генерални секретар УН Антонио Гутереш, који ће представити свој извештај.

На Генералној дебати ће учествовати чак 92 председника држава и краљева и 58 председника влада, док ће остале државне делегације представљати потпредседници држава и влада и министри спољних послова.

Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН, која је почела 13. септембра, јесте „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“.

Иначе, дебату традиционално отварају својим обраћањем председници Бразила и САД.

За разлику од претходне године када је био ограничен број чланова делегација због ковид мера, ове године то није случај, тако да се очекује да ће у комплексу УН на Ист Риверу бити и између 2.000 и 3.000 људи.

Вучић ће данас, после отварања Генералне дебате, имати састанак са председником Гватемале Александром Едуардом Ђаматеи Фаљом, затим састанак са канцеларом Аустрије Карлом Нехамером, а онда ће присуствовати неформалном ручку за лидере Западног Балкана коју приређује високи званичник ЕУ Жозеп Борељ.

Вучић ће имати састанак и са председницом АИПАК (Америчко-израелским комитетом за јавне послове) Бетси Кори, за после и састанак са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

Председник ће се сутра састати и са конгресменом Ериком Сволвелом и имати још неке састанке.

Говори светских лидера по протоколу трају највише 15 минута.

Ипак, либијски лидер Моамер Гадафи је 2009. године говорио више од сат и по, а рекорд у дужини говора је поставио бивши кубански лидер Фидел Кастро чије је говор 1969. трајао чак четири сата и 29 минута.

Како су саопштиле УН, овогодишња тема „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“ произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји УН због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковида 19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.

Стога је неопходно пронаћи и фокусирати се на заједничка решења за ове кризе и изградити одрживији и отпорнији свет за све и за генерације које долазе, навеле су УН.

Уједињене нације (www.un.оrg) основане су након завршетка Другог светског рата, потписивањем Повеље Уједињених нација у Сан Франциску 1945. године.

2. oktobra ženska trka pod sloganom „Ja to mogu“ na Adi Ciganliji

Преузмите андроид апликацију.