Почетна > Србија
Србија

Вучић: Расписао бих изборе у септембру, прелазне Владе неће бити док сам жив

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би расписао изборе већ у септембру, али да их опозиција не жели и да прелазне владе коју они траже неће бити док год је жив, јер зна шта је држава и Влада и да се са тим не треба играти.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Ја их позивам на разговор, али они нису заинтересовани. Кажите, хоћете изборе – ево вам избори. Кажите ‘хоћемо у септембу’, ево имате их у септембру. Мислим да су лоши избори у овом тренутку, али ви кажете да их хоћете и ево добићете их“, навео је Вучић у петак за ТВ Прва и додао да их опозиција заправо не жели.

Коментаришући изјаву лидера „Двери“ Бошка Обрадовића да опозиција жели изборе, али након формирања прелазне Владе од шест до 12 месеци, Вучић је рекао да прелазне Владе неће бити.

„Прелазне Владе неће бити док сам жив. Покушаћу да објасним грађанима да није то питање ни ароганције ни бахатости. Постоји једно решење – то је, или да ми се нешто деси што се тиче мог здравственог стања, или да ме убију. Тад могу да праве прелазну Владу. Зашто не прелазна Влада – зато што сувише волим Србију да би овакви дошли на власт без избора“, рекао је Вучић.

Председник Србије је упитао ко би у том случају ушао у такву прелазну Владу.

„Неко, ко је смислио да може. Зато што је упалио неку зграду или неколико стакала поломио. Ви разумете да када формирате ту владу, било да траје шест месеци или годину дана да је та земља разорена. Тим министрима нико не може ништа, баве се само својом промоцијом због избора. Буквално све стаје“, рекао је Вучић.

Нагласио је да у таквој ситуацији постоји опасност да владом управља страни фактор.

„Што сте имали 2000. године, у току прелазне владе, после насилне револуције, додуше изазване непоштовањем изборних резултата. Тада је земља разорена. Ја отворено кажем, никада то нећу прихватити као председник Републике. Моја је уставна дужност. Може Ана Брнабић да каже да подноси оставку, ‘председниче, ево дајте мандат неком другом’. Никада нећу дати мандат некоме ко ће да формира прелазну владу. То је моја инокосна одлука у складу са Уставом Републике Србије“, рекао је Вучић и још једном поновио да прелазне Владе неће бити док год је он жив и да уколико то опозиција жели, мора да га убије.

Brnabić sa Bilčikom i Nemecom o aktuelnim pitanjima

 

Преузмите андроид апликацију.