Почетна > Србија
Србија

Вучић: Први пут гаранције, тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да у изјавама ЕУ, САД и НАТО поводом ситуације на КиМ за Србе не постоји ништа лоше и да први пут постоје гаранције да тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На питање да ли се поред тзв. безбедносних снага то односи на јединице Росу и да ли оне могу да вршљају и даље по сверу КиМ, председник је казао да раније тако нешто није постојало ни за безбедносне снаге.

„Да пробам да направим кратку рекапитуалацију шта смо добили, а шта смо изгубили. У папирима, у изјавама које су дале заједнички ЕУ и САД, Европска комисја, Влада ЕУ и Влада САД, као и Кфор биле су две изјаве. Једна заједничка изјава Европљана и Американаца, једна је НАТО изјава. У обе те изјаве, ако анализирамо шта је лоше за Србе, не постји ништа“, рекао је Вучић одговарајући новинарима после састанка са Николом Недељковићем.

Додао је да нема ни једне тачке којом се умањују права Срба и којима се Србима намеће било која обавеза.

„Што се тиче онога што смо добили у папиру НАТО-а, први пут имамо нешто што се односи на све стране. По први пут имамо гаранције да оно што приштинске власти називају својом војском, својим безбедносним снагама да они не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије“ , рекао је Вучић истакавши да то није било никада раније.

Додао је да се Србија за мали део изборила 2013, а да се сада изборила за већа права.

„Оно што је важно у овом документу јесте да неће бити гоњени људи још од септембра 2021. за барикаде. Нема дела која је неко починио на барикадама. Није тамо било ни мртвих, ни рањених, немате за шта да их гоните. Гоњење људи произвело би потпуно супротну реакцију и више никада било какве албанске снаге не би дошле на север“, рекао је Вучић.

Истакао је да су Американци инсистирали на томе да ће и они, а не само ЕУ пратити дубински сваки од процеса заједно са Европљанима , да не би могли да осуђују људе онако како су осудили Недељковића и неке друге и додао да им је због тога захвалан.

„То су ствари које су добре за нас“, рекао је Вучић .

Додао је да код Срба „ври“, и да људи нису веровали и да се причало да је он подигао барикаде.

„А видели сте да сам пред њима рекао- подигли сте барикаде , а да ме нисте ни обавестили и они су рекли да нису могли више. Прихватио сам на своја леђа да од немачке владе до не знам које сви кажу Вучић подигао барикаде. Морате да примите све то на себе. Мислили су да је је то нечија игра, а онда су схватили да нема никаве игре и сада им је то јасно и јасно им је шта српски народ хоће“, рекао је Вучић.

Додао је да српски народ хоће да зна да живи у Србији , а не у некој другој држави.

Он је оценио и да то неће потврдити велике западне силе, али да од нас неће чути да је то нека друга држава.

Begović:Ove godine dodeljena ukupno 351 stipendija za studente u inostranstvu

Преузмите андроид апликацију.