Почетна > Србија
Србија

Вучић: Припремају нам сличан перформанс у СБ УН, довешће мајке Сребренице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да је до сада разговарао са званичницима више од 81 државе, да се српској делегацији јављају и даље многи и нагласио да ће људи у Србији на крају, знајући и разумевајући тежину српске позиције, бити искрено поноси на своју земљу и њену борбу.
FOTO TANJUG / TANJUG VIDEO/ nr

„То је главна тема у УН. Чули смо да припремају сличан перформанс као и за СБ УН где ће позвати мајке Сребренице, уобичајени фолклор, али мислим да ће људи у Србији на крају, знајући и разумевајући тежину наше позиције, свакако бити искрено поносни на своју земљу, на њену борбу и љубав коју смо сви заједно, према отаџбини показали. А неко хоће да нас казни због нечега од пре 29 година и то у тренутку када му је потребно да би објаснио своје нечињење и неспособност да реагује по другом питању“, казао је Вучић.

Председник је рекао да се у Њујорку много тога догађа и да су данас и јуче имали укупно 81 земљу на брифингу.

Додао је да, када би причао о пријему, то би било скоро 120 земаља.

„Али без пријема 81 земља на нашем тзв. брифингу у ствари на разговорима. Данас су се јавили и Сирија и Кина и Емирати и чини ми се Мароко и Турска која је коспонзор и Северна Кореја. И многи други су се јавили. Разговарао сам и са људима из Индонезије – дакле преко 80 земаља и то је сада постало главна тема УН“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да иако ће, како се претпоставља на гласању на седници Генералне скупштине Уједињених нација о резолуцији о Сребреници бити пуно суздржаних, није реч ни о каквом консензусу.

„Какав консензус, то је далеко од консензуса. Па, Руанда је усвојена без гласа против, без уздржаних, нико није био уздржан, а сада ћете имати десетине земаља које ће да буду или уздржане или против. Просто није иста ситуација, није слична ситуација“, рекао је председник одговарајући на питање новинара да ли би велики број суздржаних земаља био сигнал Уједињеним нацијама да нема консензуса.

Он је рекао да та одлука Генералне скупштине УН није обавезујући акт, али да је велика морална дисквалификација.

Председник је оценио да је Србија добила симпатије многих, што ће допринети даљем развоју билатералних односа са бројним земљама.

„Већ имамо и прилично разумевање земаља које не могу да схвате зашто неко доноси такву резолуцију у овом тренутку и посебно без сагласности народа унутар БиХ и без консултације на регионалном нивоу“, казао је он.

Председник је нагалсио да мисли да огроман број земаља овде разуме позицију Србије.

„И број земаља који ће бити против и уздржан је велики, велики, упркос свим притисцима, а можете да мислите шта значи мој позив у односу на позиве представника Америке, Немачке, Енглеске, Француске, Канаде, Аустралије, Италије, Турске и свих других земаља“, казао је председник.

На питање да ли је Србија пробудила земље чланице по том питању, председник је рекао да нема сумње у то.

„Имате земље које ће гласати за, само што не заплачу зато што тако морају да гласају јер припадају тој вери, али знају колико то није фер према Србији, то смо овде могли да видимо“, рекао је он.

Нагласио је да мисли и да је свима јасно да је то борба Давида и Голијата и питао да ли ико може да покаже било ког часног човека у свету ко би читајући о Давиду и Голијату био на страни Голијата.

Председник је подсетио да нас нико није обавестио да се припрема резолуција и да му је немачка амбасадорка рекла да то траје више од шест месеци.

„Па баш вам хвала, партнери наши, што сте нас обавестили о томе, пошто смо ми то сазнали пре месец дана. Па чекајте, ви сте доносили ту резолуцију више од шест месеци, припремали све, а кључног и најважнијег регионалног партнера нисте позвали телефоном да обавестите о томе, да сазнамо било шта о томе. О каквој инклузивности ми онда говоримо, о чему ми онда говоримо?“, рекао је он.

Vučić: Nisam optimističan po pitanju rezolucije, ali nastavljamo da se borimo

 

Преузмите андроид апликацију.