Почетна > Србија
Србија

Вучић: Позивам међународну заједницу да буде одлучна према онима који ескалирају

Председник Србије Александар Вучић још једном је вечерас позвао међународну заједницу да одлучно делује против оних који ескалирају ситуацију на КиМ и угрожавају стабилност свих нас.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Он је, говорећи за Си-Ен-Ен, позвао и Србе који протестују на северу КИМ да то раде мирно и смирено како би се очувала стабилност свих нас.

„Потребно нам је да причамо са Албанцима да се договарамо око споразума који могу да се спроведу. Знам да су учесници протеста посвећени и одлучни да се боре на миран начин за своја основна права. Они само желе своје право да сачувају своје име и презиме, да живе тамо где су читав живот живели. Мој мали савет њима је да то раде мирно и смирено“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је Србија захвална америчком државном секретару Ентонију Блинкену и француском председнику Емануелу Макрону на изјавама, али је додао да се Србије 100 одсто понаша у складу са Кумановским споразумом, војно-техничким споразумом који је постигнут са НАТО и КФОР, и у складу са Резолуцијом 1244 која предвиђа да Србија неће ући на територију Косова ни са једним војником.

„Нисмо прекршили ниједну међународну регулацију, веома смо стриктни у вези тога и имамо професионалну сарадњу са НАТО трупама на терену, разговарали смо са командантима НАТО на терену, као и главним командантима у Напуљу, али и Јенсом Столтенбергом са којим сам стотину пута дискутовао и верујем да ћемо моћи да одржимо професионлну сарадњу, чак и данас“, рекао је Вучић.

Он је, у том смислу, подсетио и да у манастиру Високи Дечани похвално говоре о италијанском контигенту КФОР-а који штити манастир од напада Албанаца последњих 15 година и више.

Vučević: Vojska uspešno izvršava sve zadatke koje država pred nju postavlja

Преузмите андроид апликацију.