Почетна > Србија
Србија

Вучић: Одлука МКС није мудра и добро политички срачуната,имаће лоше последице

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да одлука Међународног кривичног суда (МКС) о подизању оптужнице против председника Русије Владимира Путина није мудра и добро политички срачуната и да ће имати лоше политичке последице, пре свега у људским животима и додао да она говори о великој неспремости да се разговара о миру, чак и о примирју и чувању људских живота.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

“Моје питање је: Оптужили сте га за ратне злочине, с ким ћете сада да разговарате? Или можда нећете да разговарате и правите мир, сви чекате пораз. Колико још да чекамо, да ли стварно мислите да је могуће поразити Русију за три месеца, шест месеци или годину дана. Верујете ли у то?”, рекао је Вучиц на конференцији за новинаре у Палати Србија, одговарајући на питање новинара шта мисли о одлуци МКС и шта ће Србија урадити поводом тога, пошто је један од потписника конвенције о том суду.

Додао је да истичу да је тако говорио и Слободан Милошевић, али да се он не може поредити с лидером једне свакако велике земље.

“Нисам сигуран да је то била мудра и паметно срачуната одлука. Можда они то знају боље од мене. Несумњиво је било да се отежа комуникацију Владимира Путина и да свако ко разговара са њим има у глави да разговара са неким ко је оптужен за ратне злочине, да додатно отежа позицију Русије и да направи од ње светску парију и то би били политички разлози које бих разумео. Али политички очување живота и успостављања мира су много важнији од других политичких разлога”, поручио је Вучић.

Каже да се дуго уздржавао од тога да да свој политички коментар, али да, пошто види да сви дају коментаре, Олаф Шолц, Џо Бајден и сви други, и он представља сувену државу па има право на свој став.
Вучић је подсетио да је 2001. Србија прихватила Римски стут, а 2009. потписала и постала једна од 123 државе које прихватају делокруг рада Међународног кривичног суда.

“Не бих да критикујем, осим што ми се чини ‘видела жаба да се коњ потикива па хоће и она’. У сваком случају, данас јесмо неко ко има те обавезе”, рекао је Вучић, али је додао да је идеја о хапшењу Путина у Србији смешна.

Док трају ратни сукоби, нагласио је, Путин нема ни где да дође у Србију, а камоли шта друго.

“То је смешно питање. Ја нисам хапсио ни оне које је тражио ад хок трибунал, а то није МКС. Имате ове Србе што вичу по улицама да ће, тобож, да штите српске интересе што су све Србе у вреће трпали и слали у Хаг. Ми имамо паметније посла у овом тренутку”, закључио је Вучић.

Petković: Đurđević Stamenkovski na besmislen način komentariše sastanak u Ohridu

Преузмите андроид апликацију.