Почетна > Србија
Србија

Вучић: Од октобра повећање пензија 5,5 одсто, од јануара додатних 14,6 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће од првог септембра запосленима у просвети бити већа примања за 5,5 одсто, а од првог децембра или од првог јануара наредне године поново ће бити повећана за још 10 одсто, што је, како је рекао, укупно повећање од око 16 одсто.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Он је на конференцији за штампу са премијерком Аном Брнабић изјавио да је у овом тренутку просечна плата у просвети око 74.000 динара, и да ће она након повећања бити нешто изнад 88.000 динара, и да је ту реч, како је истакао, о плати, а не укупној заради.

“Када се узме у обзир да је просечна инфлација око 11 одсто, видите колико је то повећање. Желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима“, рекао је Вучић.

Он је додао да је “било муке у разговорима са ММФ-ом“, јер је важно наставити тај програм.

Од 1.октобра 5, 5 одсто повећање пензија, од 1. јануара додатних 14,6 одсто, а 2024 године просечна пензија биће 390 евра.

Спремали смо много мера, наша брига је стопа раста са којом ћемо до половине следеће године да имамо проблема, део увезених део наших проблема али дрзимо чврсто монетарну стабилност.

Медицинске сестре и медицински техничари, укупно 59 128 запослених, они ће од 1. септембра добити 5,5 посто повећање плата и додатних 10 посто у децембру или јануару, биће и за друге значајних повећања.

Посебно ћемо повећати зараде у просвети, од 1. септембра повећање 5,5 посто, а од 1. децембра или 1.јануара још 10 посто, биће просечно близу 90 000 динара.

Хлеб Сава биће од петка јефтинији и коштаће 54 динара, мора да се убрза процес смањења инфлације, а молићемо ММФ да се не повећава цена електричне енергије.

Сви у јавном сектору имаће значајно повећање плата, а нова мера биће први пут да се издваја по 10 000 динара за свако тек рођено дете до 16. године, мајке ће примати тај новац на рачун.

Јасно је да ћемо имати превремене парламентарне изборе, чекамо да се одазову на разговоре, верујем да ћемо пронаћи саговорнике, ако се то не деси идемо на изборе, али на улици се неће бирати власт и прелзне владе неће бити.

Vučić razgovarao sa Stjuartom Pičom o razvoju događaja na KiM i u regionu

 

Преузмите андроид апликацију.