Почетна > Србија
Србија

Вучић: Нико не може да оспори чињенице из мог говора у УН, Србија неће трпети последице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку да без обзира на реакције које је изазвао његов говор у Уједињеним нацијама нико није могао да оспори изнете чињенице и изразио уверење да Србија због изречене истине не може да има последице.
Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew

„Говорио сам из срца, из главе, истину што је за мене најважније зарад историје, а да ли ћу зато имати личну главобољу, готово извесно да, али верујем да Србија неће имати било каквих негативних последица. Не можете због изречене истине да трпите такве последице“, рекао је Вучић новинарима на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

Додао је да су неки били ужаснути његовим говором, а други пресрећни.

„Видим да су многи ужаснути мојим говором, неки су пресрећни – из Африке, Азије, Латинске Америке. Добијао сам чак похвале од оних од којих то нисам очекивао. Видео сам да су неки ужаснути, па су ми то пребацивали, па сам разговарао са њима. Али оно што нико није могао да оспори то су чињенице“, казао је председник.

На констатацију новинара да је његов говор имао итекакав одјек и на питање да прокоментарише изјаву бившег амбасадора САД у Београду Вилијема Монтогомерија, да је у праву када каже да су САД и њени савезници заобишли УН у вези са КИМ, Вучић је рекао: „То сви знамо“.

Вучић је рекао да је Монтгомери коректан човек и зна да су то о чему је говорио чињенице.

Сада се, како каже он, поставља друго питање, а то је оно што је Монтгомери за крај рекао, нешто о чему српски народ мора да размишља.

„Да, да све сте у праву, рекао је, али може ли да се врати време? Немогуће је. Размислите шта је могуће да извучете највише, извуците, то је суштина“, цитирао је председник Монтгомерија. Додао да ни ми Срби нисмо увек довољно рационални.

Вучић је, коментаришући изјаву министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље, да он „инспирише криминалне групе да бацају бомбе“, навео да је Свечља „човек који жели да хапси и онога ко жели да оде на литургију у Грачаницу“.

Он јури људе да им скине мајице само зато што на њима пише ‘Предаја није опција’. Хапси Србе јер мора Куртију да испоручи дневну дозу ухапшених или рањених Срба, рекао је Вучић.

Vučić kod Bajdena: Potvrdili smo privrženost unapređenju bilateralnih odnosa

 

Преузмите андроид апликацију.