Почетна > Србија
Србија

Вучић: Истина о Рио Тинту пред грађанима Србије

Председник Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре говорио је о Рио Тинту и показао документа. Важно је да вам прочитам апсолутно све и сваки документ.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Важно је да вам прочитам апсолутно све и сваки документ.

Први документ који се тиче Рио Тинта се тиче свих грађана, 2004. године Министарство рударства доноси решење, којим се предузећу Рио Сава ДОО из Београда дозвољава истраживање у Србији.

Документ број два, из 2005. када су проширене границе истражног простора. Сви знате ко је тада био на власти – казао је председник.

У следећем документу одобрено је истраживање у Лозници, а потом и у још једном документу, из 2007. године, када су на власти били Ђилас, Јеремић и остали, рекао је Вучић.

Године 2008. је још једном одобрено истраживање нових поља.

Исте године имамо документ, где се види наставак извођења и нове координате. Потписао министар Петар Шкундрић. То је она прелазна Влада, када смо ишли на изборе и јуначки се провели. Када је овај један бежао у Румунију када је проглашено независно Косово – истиче Вучић.

Председник је потом показао документ из 2009. године, којим је одобрено нових осам истражних тачака.

Е сад долазимо до кључног документа, број 9.

Донет 1. 2. 2012. године, где се одобрава извођење радова извлачења руда бора и литијума у полуиндустријском обиму бушењем у басену Јадра.

Ово је први и једини документ до сада који суштински дозвољава било какво бушење и прављење бушотина. Тада су на власти Ђилас, Тадић, Јеремић, Зеленовић. Сви они – рекао је председник Вучић.

„Нећу да разговарам са политичарима ни таjкунима, Ћутом, Зеленовићем, Ђиласом, већ само са народом у 10 села коjа треба да буду погођена да видимо шта jе то што су потребе и шта jе наjбоље“, рекао jе председник Србиjе.

Председник Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе вечерас да до сада ниjе потписао више закона међу коjима jе и Закон о изменама и допунама Закона о експроприjациjи и нагласио да jе Закон о референдуму и народноj инициjативи потписао одмах.

„Нисам до сада потписао Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, Закон о порезу на добит правних лица, Закон о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, Закон о експроприjациjи, Закон о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, порезу на имовину, доприносима за обавезно социjално осигурање, о буџетскоj инспекциjи и царинском закону“, рекао jе председник на конференциjи за новинаре.

Председник Србиjе Aлександар Вучић рекао jе вечерас да неће бити реакциjе на протестима све док не угрожаваjу животе, имовину људи и институциjе.

„Рекао сам нећемо да реагуjемо, пустићемо их да раде шта год хоће док не угрожаваjу животе, имовину људи и институциjе“ одговорио jе на питање шта очекуjе од протеста за викенд и како ће држава реаговати ако поново учесници протеста буду блокирали путеве од регионалног и међународног значаjа.

Aлександар Вучић саопштио jе вечерас да jе у трећем кварталу стопа привредног раста била 7,7 одсто, и да ће Србиjа на основу ових података ове године имати раст од 7,5 одсто, чиме ће бити наjбрже растућа економиjа у Eвропи.

Вучић jе на конференциjи за штампу подсетио да jе флеш процена за трећи квартал била 7,4 одсто.

Kинеске инвестициjе у Србиjи, пре свих, две – у смедеревску Железару и у рудник у Бору вратили су Србиjу на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе, поручио jе вечерас председник Србиjе Aлександар Вучић, додаjући да ће наша земља бити други произвођач бакра и злата у Eвропи.

У обраћању jавности, Вучић jе приметио да се у последње време много причало о кинеским инвестициjама, а многи, коjи су, каже, из различитих разлога желели да унизе земљу, критиковали су кинеске инвестициjе, мислећи пре свега за Железару и Зиђин.

Председник Aлександар Вучић присуствоваће сутра церемониjи обележавања почетка радова на изградњи ауто-пута E-80 Ниш – Плочник.

Сутра почиње да се гради прва деоница, Mерошина-Mерошина 1.

Vučić razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije

 

 

Преузмите андроид апликацију.