Почетна > Србија
Србија

Вучић: Имамо још једну ноту о повлачењу признања Косова; Наредне недеље мере важне за будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да ће у наредних седам до десет дана донети важне одлуке, са којима ће упознати грађане, као и да верује да ће током наредне недеље се обратити са неким мерама и одлукама важним за будућност Србије. Истиче да је на данашњим сусретима у Њујорку добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Говорећи о мрачним прогнозама које је, обраћајући се на Генералној дебати светских лидера изнео Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, Вучић је рекао да се боји да су реалне прогнозе још мрачније.

„Мислим да реалне прогнозе морају да буду још мрачније и он је говорио о више криза – од рога Африке до Авганистана, помињући и ону најтежу у Украјини, али стање је још теже. Наравно, за нас позиција је још тежа у смислу да УН играју слабију улогу у свету, јер велике силе су све преузеле на себе и де факто рушиле поредак УН у претходних неколико деценија“, рекао је Вучић.

Указао је да је у Уједињеним нацијама данас највећи скуп, као и да не памти да је било оволико шефова држава, више од 150.

„Што значи да људи траже неки излаз и неку наду. Плашим се да ако сте слушали и турског председника и киргијског председника – они су говорили о другим кризама и онда видите у сваком делу света безброј криза“, додао је Вучић.

У наредних седам до десет дана донећемо тешке одлуке

Указао је да је свакако тешка слика за све и за нашу земљу не много лакша.

„Ми ћемо у наредних седам до десет дана доносити важне одлуке, са којима ћемо упознати грађане и верујем да ћу током наредне недеље се обратити и са неким мерама и одлукама важним за будућност Србије“, нагласио је Вучић.

Председник Вучић је данас имао бројне билатералне сусрете, на којима суга питали за говор руског председника Владимира Путина. Каже и да су бројни руски медији тражили разговор са њим, али да није могао да говори док не чује говор руског председника.

„Није тешко за претпоставити шта ће председник Путин у генералним оквирима да каже. Претпостављам да се из фазе специјалне војне операције приближавамо великом ратном сукобу и сад је питање где су границе и хоћемо ли ићи после извесног времена, а можда већ за месец дана или два, у велики светски сукоб какав нисмо имали од Другог светског рата“, нагласио је Вучић.

„За све нас који смо мали и који бисмо да будемо сигурни и да грађанима обезбедимо сигурност, за нас не постоје лепе и лаке вести и очекујем да све што будемо видели у наредном периоду буде даље усложњавање односа између Запада и Руске Федерације, али и између Запада и НР Кине“, додао је Вучић.

Указао је да ће сутра имати сусрет и са министром спољних послова Кине што је, како каже, изузетно важан састанак.

„Данас смо их имали много, трудимо се да за Србију изборимо неку рационалну позицију, али…“, поручио је Вучић.

Имамо још једну једну ноту о повлачењу признања независности Косова

Када је реч о индицијама да ће Приштина бити примљена у Савет Европе, каже да то није ново и да се о томе прича већ три или четири месеца.

„Сада су пустили то посебно по државама чланицама где су рекли да им није потребно да тзв. Косово буде део УН да би га примили у Савет Европе. То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папире који не постоје и о којима не смемо да говоримо и које срећом ја нисам узео у своје руке па не могу мене да оптуже да смо га пустили у јавност, јер ја га физички нисам преузео. Тако да је јасно да је нека друга страна један део онога што је тим папирима као решење писало да су то пустили у јавност“, рекао је Вучић.

Истиче да је за нас изузетно тежак период, али да има и добру вест за грађане.

„Они раде на томе да уз директну подршку оних који су направили Косово како они мисле независним, а ми не мислимо зато што за нас су УН важне, увек ћемо се позивати на међународно јавно право и повељу УН, али желим да кажем да доносим добру вест за грађане Србије. Ја сам добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова“, нагласио је Вучић.

„Само желим да кажем грађанима Србије да је то још једна фасцикла више у нашем државном сефу, још једну ноту имамо, тако да своју позицију макар у овој организацији снажимо и јачамо и радићемо и даље на томе и борићемо се и ћутаћемо све док они не крену са уласцима у неке нове институције, а тог тренутка када крену изненадиће се бројем земаља које мисле другачије и јасном већином коју у овом телу, као што су УН, данас имамо“, додао је председник.

„Да ли ће нам то помоћи да избегнемо све притиске и проблеме са којима ћемо се суочити – неће, али то је оно што ми можемо да учинимо“, навео је Вучић.

Vučić stigao u sedište UN, na otvaranju Generalne debate

Преузмите андроид апликацију.