Почетна > Србија
Србија

Вучић и Пич о ситуацији на Косову и Метохији и региону

Председник Србије Александар Вучић примио је данас специјалног изасланика Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за Западни Балкан Лорда Стјуарта Пича, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и региону, као и о билатералним односима, саопштила је прес служба Председника.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Том приликом Вучић је нагласио да је Србија посвећена очувању мира и стабилности на КиМ, што је показала у кризним ситуацијима изазваним једностраним потезима Приштине.

Он је истакао да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, како би се дошло до компромисног решења, у којем кључну тачку представља безбедност Срба на КиМ.

Такође је указао на неопходност поштовања и примене раније потписаних споразума.

Вучић је нагласио и да Србија високо цени важну улогу Кфора у очувању мира, стабилности и заштите Срба на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.

Лорд Пич је рекао да Уједињено Краљевство подржава процес дијалога који се води уз посредство Европске уније.

Овом приликом саговорници су истакли важност присуства Кфора као гаранта безбедности.

Честитавши сецијалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова, председник Вучић је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на подршци и финансијској помоћи коју пружа Србији, посебно у областима као што су образовање, отворени подаци и дигитализација.

Поред тога, Вучић и Пич су разменили мишљења о билатералној сарадњи и идеје за њено унапређење, посебно у области одбране, енергетике и науке.

Вучић са Пичом: Србија посвећена очувању мира, формирање ЗСО кључно питање

Преузмите андроид апликацију.