Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Dokaze holokausta imamo i na svojoj teritoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američki TV kanal Njuzmaks (Newsmax) potvrdio da se u Beogradu gradi muzej holokausta i naglasio da holoklaust ne treba dovoditi u pitanje, te da dokazi za ubijanje Jevreja i Srba postoje i u Srbiji.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na konstataciju novinara da se u Beogradu gradi Muzej holokausta i pitanje da li veruje da postoji holokaust, a nakon čega je emitovan prilog u kojem predsednik Irana Ebrahim Raisi izražava sumnju da se holokaust dogodio, Vučić je rekao da prvi put vidi taj snimak.

„Mi smo bliski prijatelji jevrejskog naroda i uvereni smo ne samo da se holokaust dogodio već i da imamo dokaze holokausta na svojoj teritoriji. Takođe verujem da zločini i užasi koji su počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata ne samo da ne smeju biti zaboravljeni, već su i neoprostivi“, odgovorio je predsednik Vučić.

On je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj podignut veliki koncentracioni logor Jasenovac u kojem su pored Jevreja sistematski ubijani Srbi, ali i da je u Beogradu postajalo slično mesto stradanja Jevreja.

„To strašno mesto u tadašnjoj marionetskoj fašističkoj Nezasvisnoj Državi Hrvatskoj je podsetnik na stradanja tokom Drugog svetskog rata, ne smemo ih zaboraviti kako se takve stvari ne bi ponovile“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao da je zato u Beogradu počelo da se obnavlja mesto na kojem se dogodio takav strašan zločin, to mesto je bilo ruinirano i nije se znalo šta se tačno desilo Jevrejima.

On je napomenuo da je doneta odluka da se probude sećanja, i podsetio na reči svedoka Ester Bajer koja mu je zahvalila što to radi za sve njih.

„Tako je bila puna energije, optimistična, zadovoljna projektom, pokazivala nam je mesto gde se nalazio kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima u restoranu i rekla im da je tu bilo stratište“, rekao je Vučić i dodao da će muzej biti još jedan znak prijateljstva sa Jevrejima i opomena da se takve stvari ne ponove.

Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju na severu KiM

 

Preuzmite android aplikaciju.