Почетна > Србија
Србија

Вучић: Доказе холокауста имамо и на својој територији

Председник Србије Александар Вучић данас је у интервјуу за амерички ТВ канал Њузмакс (Newsmax) потврдио да се у Београду гради музеј холокауста и нагласио да холоклауст не треба доводити у питање, те да докази за убијање Јевреја и Срба постоје и у Србији.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

На констатацију новинара да се у Београду гради Музеј холокауста и питање да ли верује да постоји холокауст, а након чега је емитован прилог у којем председник Ирана Ебрахим Раиси изражава сумњу да се холокауст догодио, Вучић је рекао да први пут види тај снимак.

„Ми смо блиски пријатељи јеврејског народа и уверени смо не само да се холокауст догодио већ и да имамо доказе холокауста на својој територији. Такође верујем да злочини и ужаси који су почињени против Јевреја током Другог светског рата не само да не смеју бити заборављени, већ су и неопростиви“, одговорио је председник Вучић.

Он је подсетио да је током Другог светског рата у некадашњој Независној Држави Хрватској подигнут велики концентрациони логор Јасеновац у којем су поред Јевреја систематски убијани Срби, али и да је у Београду постајало слично место страдања Јевреја.

„То страшно место у тадашњој марионетској фашистичкој Незасвисној Држави Хрватској је подсетник на страдања током Другог светског рата, не смемо их заборавити како се такве ствари не би поновиле“, рекао је председник Вучић.

Председник је додао да је зато у Београду почело да се обнавља место на којем се догодио такав страшан злочин, то место је било руинирано и није се знало шта се тачно десило Јеврејима.

Он је напоменуо да је донета одлука да се пробуде сећања, и подсетио на речи сведока Естер Бајер која му је захвалила што то ради за све њих.

„Тако је била пуна енергије, оптимистична, задовољна пројектом, показивала нам је место где се налазио кафић, а где је убијен њен отац и многи, многи Јевреји. Када су побили Јевреје, Немци су тада убијали Србе. Она ми је рекла да је пришла људима у ресторану и рекла им да је ту било стратиште“, рекао је Вучић и додао да ће музеј бити још један знак пријатељства са Јеврејима и опомена да се такве ствари не понове.

Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju na severu KiM

 

Преузмите андроид апликацију.