Почетна > Србија
Србија

Вучић данас говори на Генералној скупштини Уједињених нација

Председник Србије Александар Вучић ће се, према последњим изменама листе говорника на Генералној дебати, обратити данас у поподневној сесији као девети говорник, око 18 часова по америчком времену, а пре њега ће се видео поруком обратити председник Украјине Володимир Зеленски.
Фото: Танјуг/Милош Миловановић

На Генералној дебати ће учествовати чак 92 председника држава и краљева и 58 председника влада, док ће остале државне делегације представљати потпредседници држава и влада и министри спољних послова.

Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН, која је почела 13. септембра, јесте „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“.

Како су саопштиле УН, овогодишња тема произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји УН због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковида 19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.

Стога је неопходно пронаћи и фокусирати се на заједничка решења за ове кризе и изградити одрживији и отпорнији свет за све и за генерације које долазе, навеле су УН.

Иначе, дебату традиционално отварају својим обраћањем председници Бразила и САД. За разлику од претходне године када је био ограничен број чланова делегација због ковид мера, ове године то није случај, тако да се очекује да ће у комплексу УН на Ист Риверу бити и између 2.000 и 3.000 људи.

Вучић: Имамо још једну ноту о повлачењу признања Косова; Наредне недеље мере важне за будућност Србије

Преузмите андроид апликацију.