Почетна > Србија
Србија

Вучевић са замеником помоћника генералног секретара НАТО

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Хавијером Коломином Пиризом у оквиру његове посете Србији.
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIC

Вучевић је указао да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, а стратешко опредељење војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу са НАТО, с тим да Србија нема амбиције да постане чланица те алијансе, саопштено је из Министарства одбране .

Он је рекао да јачању поверења и узајамног разумевања посебно доприносе бројни сусрети председника Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, редовна комуникација начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР-а, као и заједничке активности и сарадња Војске Србије и КФОР-а на терену.

У погледу стања безбедности у региону министар Вучевић пренео је саговорнику да укупна ситуација на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост Србије.

Према његовим речима, актуелну кризу изазвао је изостанак примене Бриселског споразума од стране Приштине, која једину обавезу коју има – формирање Заједнице српских општина, није испунила.

Министар Вучевић је рекао да је српска страна посвећена мирном решавању свих питања, тако да од политичког дела НАТО очекује да задржи своју позицију неутралности према једнострано проглашеној независности Косова, а од КФОР-а да делује непристрасно, у складу са додељеним мандатом, Резолуцијом 1244 СБ УН и Војнотехничким споразумом, односно да буде једини и први одговор у свим ситуацијама где долази до угрожавања безбедности неалбанског становништва.

Хавијер Коломина потврдио је да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Републике Србије.

Оценио је да је Србија веома цењен партнер и рекао да НАТО подржава конструктивну улогу Србије када је у питању безбедност Западног Балкана.

Он је истакао да је присуство КФОР-а од кључног значаја за гарантовање безбедности широм Косова, те да је КФОР спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

Orlić: ZSO se ignoriše i negira gotovo čitavu deceniju

 

Преузмите андроид апликацију.