Почетна > Србија
Србија

Орлић: ЗСО се игнорише и негира готово читаву деценију

Председник Народне скупштине Владимир Орлић разговарао је данас са амбасадорком Немачке Анке Конрад о бројним темама из домена билатералне сарадње. Како су констатовали, постоји обострана опредељеност за наставак и унапређење сарадње у свим областима.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Саговорници су истакли да је посебно развијена сарадња у економију и изразили спремност за њено додатно интензивирање. „Немачка је наш први спољнотрговински партнер када је у питању робна размена, највећи страни инвеститор и први билатерални донатор. Немачке компаније у Србији запошљавају 78.000 радника и с тим у вези поздрављамо и све будуће инвестиције из ваше земље“, поручио је Орлић.

И он и амбасадорка Конрад изразили су заинтересованост за даље унапређење те сарадње, између осталог кроз ангажман посланичких група пријатељства и радних тела.

Конрад је нагласила улогу парламента као места слободне размене мишљења које треба очувати.

Говорећи о ситуацији на КиМ Орлић је пренео да званични Београд на челу са председником Александром Вучићем упркос немогућим условима и опструкцијама са приштинске стране остаје посвећен политици мира и стабилности.

Информисао је амбасадорку Немачке о терору и отвореним претњама по имовину и физичку безбедност српског народа.

„И готово деценију од потписивања Бриселског споразума ништа није урађено у погледу оснивања Заједнице српских општина. Аљбин Курти не само да игнорише ову обавезу, већ је дрско искористио тренутак Берлинског процеса да пошаље поруку да је неће ни формирати никада. Срби на КиМ су напустили привремене институције локалне самоуправе управо зато што Приштина отворено крши све споразуме и што им се то толерише“, поручио је Орлић.

Конрад је поделила забринутост због последњих дешавања на КиМ, те упутила апел да се ескалација ситуације не дозволи.

Она је указала на саопштење за медије високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Борела од 5. новембра, којим позива Београд и Приштину да смање тензије и да испуне своје обавезе из процеса дијалога.

„Бриселски споразум за нас важи као целина, те се мора поштовати у пуном обиму, што подразумева и формирање Заједнице српских општина“, поручила је амбасадорка Немачке. Додала је да је за Немачку од највећег интереса развој читавог региона Западног Балкана, очување мира и стабилности, што се огледа и у ангажованости Немачке у оквиру Берлинског процеса и што је недавно, 3. новембра, довело до потписивања три регионална споразума у Берлину.

Нагласила је подршку Немачке настојањима која Србија предузима на свом путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Ostavka Rakića na mesto ministra

 

Преузмите андроид апликацију.