Почетна > Србија
Србија

Вучевић са Санином о партнерству Србије и ЕУ у области одбране и безбедности

Министар одбране Милош Вучевић састао се данас са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином у оквиру „Шуман форума“ у Бриселу и том приликом истакао да партнерство Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије.
Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКЕ

Како је наведено у саопштењу Министарства одбране,Вучевић је истакао да је то партнерство у складу са националним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство Србије у Европској унији.

Србија је, према речима министра одбране, опредељена да у сарадњи са другим државама и међународним организацијама доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности, што и доказује учешћем у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група, сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћем у њиховим пројектима, као и помоћи другим органима власти у изградњи капацитета за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

Вучевић је истакао да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остваривање добрих резултата са свим заинтересованим странама.

Како је неведено у саопштењу, он је нагласио да стабилност у региону може да се постигне једино кроз дијалог и сарадњу и да зато Министарство одбране Србије непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Вучевић је подвукао да је присуство међународних снага на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, неопходно како би се одржао мир, а дијалог Београда и Приштине једини начин да се мирним и политичким средствима превазиђу несугласице.

“ Једнострани и неодговорни потези Приштине, не само да наносе штету дијалогу, већ утичу на дестабилизацију целог регион“, нагласио је Вучевић.

Генерални секретар ЕЕАС Санино, говорећи о европском путу Србије, пренео је да је у последњем месецу видљив напредак Републике Србије током разговора и по питању дијалога и по питању националне позиције.

Он је истакао да види Србија са Европском унијом има више прилика него препрека, наведнео је у саопштењу.

Током данашњег сусрета, Санино је предложио да се безбедносна партнерска сарадња прошири и на друге области као што су сајбер безбедност и хибридне претње.

Према његовим речима, то би проширило и унапредило сарадњу у области безбедности како би имали заокружен и комплетан приступ безбедности, јер није довољно само разговарати о учешћу у мировним операцијама и мисијама.

Безбедност данас, указао је Санино, мора да буде заснована на заједничкој перцепцији изазова и претњи у свету, пренето је у саопштењу Министарства одбране.

Vučević u Briselu na „Šuman forumu“ o partnerstvu u bezbednosti i odbrani

Преузмите андроид апликацију.