Почетна > Србија
Србија

Вучевић у Бриселу на „Шуман форуму“ о партнерству у безбедности и одбрани

Министар одбране Милош Вучевић учествује данас у Бриселу на првом „Шуман форуму“ посвећеном партнерствима у области безбедности и одбране.
Фото: Министарство одбране и војске Србије

Вучевић, који је и потпредседник Владе Србије. отпутовао је у Брисел на позив високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

„Министар Вучевић учествоваће у више сесија на којима ће бити разматрана питања у вези са актуелном безбедносном ситуацијом у свету, најновијим претњама и изазовима и њиховим последицама на глобалном нивоу, затим успостављања нових партнерстава и јачање међународне сарадње, као и на сесији у вези са одговором на кризе“, наведно је у саопштењу Министарства одбране.

Како је најављено, током одржавања Форума, министар Вучевић имаће и више билатералних састанака.

Први „Шуман форум“ окупља првенствено министре одбране из 45 партнерских земаља и 27 држава чланица ЕУ, као и међународне и регионалне организације са којима ЕУ сарађује по питањима безбедности и одбране.

„Циљ форума, који ће се одржавати сваке друге године, је да окупи министре одбране држава чланица ЕУ и партнерских земаља, као и представнике кључних међународних и регионалних организација, односно цивилног сектора и академске заједнице у циљу одржавања дијалога на високом нивоу у вези са међународном безбедношћу и одбрамбеним питањима“, наведено је у саопштењу.

Партнерство Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије и огледа се првенствено кроз допринос војним операцијама и мисијама ЕУ.

Позив за учешће на овом важном форуму показатељ је да је Србија препозната као један од значајнијих партнера Европске уније у области безбедности и одбране.

„Учешће на ‘Шуман форуму’ прилика је да се размене искуства и мишљења са министрима одбране држава чланица ЕУ, високим званичницима институција ЕУ, али и представницима других партнерских држава и међународних организација са којима Република Србија заједно учествује на задацима очувања стабилности и мира у свету“, истичу у Министарству одбране.

Vučić: Italija iskreni prijatelj, nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju

 

Преузмите андроид апликацију.