Почетна > Србија
Србија

Вучевић с конгресменом Тарнером о билатералној сарадњи и безбедности Срба на Косову и Метохији

Потпредседник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић разговарао је данас са конгресменом САД Мајклом Тарнером о сарадњи двеју земаља у области одбране, у оквирима зацртане војне неутралности Србије и истакао кључну улогу Вашингтона у процесу дијалога Београда и Приштине.
вучевић
Фото: Танјуг/Никола Недељковић

Вучевић је током састанка нагласио да две државе несумњиво теже јачању билатералних односа, са јасном намером да продубе сарадњу у области одбране, не излазећи из оквира зацртане војне неутралности Србије, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Он је том приликом рекао да су у протеклих 17 година постојања Програма државног партнерства Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охаја реализоване бројне активности, које су значајно утицале на изградњу капацитета Војске Србије, пре свега способности за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Министар одбране истакао је кључну улогу САД у процесу дијалога Београда и Приштине, који првенствено треба да обезбеди мир и нормалан живот српске и свих других заједница на простору Косова и Метохије.

Он је напоменуо да када је у питању безбедност грађана српске националности на Косову и Метохији, Србија једино види Кфор као легитимну оружану формацију у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и додао да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Конгресмен Тарнер захвалио је на срдачном пријему у Министарству одбране, изразивши наду да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

Данашњем састанку присуствовао је и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, наводи се у саопштењу.

Porodice nestalih na KiM: Nećemo odustati od zahteva da se sazna sudbina nestalih (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.