Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Вучевић: Раде на томе да на КиМ нема места за Србе

Актуелни градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић гостовао је у емисији “Викенд јутро”, на телевизији Хепи, где је говорио о завршеној седници председника Вучића и Савета за националну безбедност и ситуацији на Косову и Метохији.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

“Савет за националну безбедност се бавио свим кључним аспектима државне безбедности. Национална безбедност јесте да ли имате снабдевање основним прехрамбеним намирницама, да ли неко прави вештачку кризу у погледу намирница, а тема која је свакако доминирала је дешавање на КиМ.

Хоће да сетерају Србе у ћошак и раде сви у контексту да тамо нема места за Србе, иако неће то да кажу, већ да су све то легитимне и легалне акције. Али, то није у духу Бриселског споразума. Од Албанаца не траже ама баш ништа из Бриселског споразума. Истовремено сви имамо притисак да признамо територијални интегритет Украјине, али не и Србије.

Међународно јавно право некад вам одговара, некада не. Од међународног јавног права нема много, бар не у пракси. Оно што додатно компликује, и о чему је председник говорио, је да се постигне међусобни правно обавезујући споразум између Београда и Приштине, јер немате тиме преседан који Русима може да оспори Крим и друге територије које је некада контролисала Украјина.

Онда они који су извршили тај преседан и данас покушавају брзо да испеглају да то више није изузетак, него је то договор две државе. Ми имамо додатну компликацију због КиМ, можда и тежу. Сад смо се сетили да се прегањамо око Прајда, поред проблема од тога како ћемо увозити нафту, око цене струје, цене производње струје, ми смо се дохватили да се можда поубијамо наредних дана на нашим улицама“, нагласио је први човек Новог Сада.

Косово никада не може бити држава док Србија тако не одлучи

“Забрињавајућа је та информација коју је председник Вучић изнео да су САД објавиле списак да ће да појачају наоружање према Украјини, што нам показује да ће он још дуго да траје и да је то вероватно светски рат.

Интересантно је да ће сви добити наоружање у окружењу, сви сем Србије. Неки би рекли да су то чланице НАТО пакта. Нису сви чланице НАТО пакта, БиХ и оно што они називају Косово нису чланице. Е, сад свако нек’ се запита коме они прете тим наоружањем. Косово никада не може бити држава док Србија тако не одлучи. Они не би смели да имају војску. Они су све ближе да сруше мир и да идемо у правцу у којем не желимо да идемо.“

Вучевић се надовезао и на председникове речи да се само двоје људи током 10 дана пријавило за промену таблица на КиМ.

“Курти је добро успео са својим спотовима на српском језику, убедио је масовно српско становништво на промену таблица. Добар му је српски језик. Није довољно да говорите српски језик да би вам Срби веровали. Сваки дан звецкате Србима са оружјем, није довољно да причате српским језиком да би вам Срби поверовали, посебно ако сте ви Аљбин Курти.“

Турски ток нам је жила куцавица

“И за Турски ток су нас нападали, да ћемо се посвађати с Европом. Нама је то жила куцавица. Важна је цена, а председник Вучић је направио договор са Путином. Србија је фер према свима, није увела санкције и било би фер да Србија добије добру цену и редовно снабдевање за ту једну трећину колико још није покривено основним уговором.

Након отварања Пољопривредног сајма, у мају у Новом Саду, председник Вучић и Орбан су се договарали да Мађарска која има веће складиште за природни гас да нам уступи да складиштимо гас код њих. Ја се дивим европским лидерима који су тако олако схватили надолазећу зиму, а при томе не одустају од гашења нуклеарки. Невероватно ми је да то радите, као да пуцате себи у ноге, а треба да трчите.

А Орбан је ту најодважнији европски лидер и рекао да сви сами себе кажњавамо. Замислите да ми сада уведемо Русима санкције за гас. Па кога ми тачно кажњавамо – Русе или нас? Па себе. Орбан неће да види Мађарску на коленима, неће да се гасе фабрике и зна да ће то зауставити градњу болница, пруга, школа. Све је то повезано. Рекао бих да се Русима не жури. Они не желе да брзо напредују, већ да је сад рат исцрпљивање. Али, економско исцрпљивање. Нама је битно да са Турском имамо добре односе.“

Ово време тражи одговорне и храбре људе

Вучевић је истакао да страха нема, али има бриге и одговорности.

“Ко је одговоран човек, тај има и бригу. Ово није време за клиберење. Ово време тражи одговорне и храбре људе, свакако не сме бити страха“, тврди актуелни градоначелник Новог Сада.

Galerija Matice srpske: Doživite umetnost u proširenoj realnosti

Преузмите андроид апликацију.