Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Ово је моменат када се буквално преживљава и спашава држава

Министар одбране Србије Милош Вучевић казао је данас да не очекује да ће се ситуација у украјинско -руском сукобу скоро смирити и додао да је и за Србију ово моменат када се буквално преживљава и спашава држава.
Фото: Танјуг/ОМК МУП Србије

Гостујући на ТВ Прва Вучевић је рекао да неки виде Косво и Метоихију „као добар или лош пример за украјинску кризу“ и желе да то питање што пре буде решено тако што очекују да Србија прихвати оно што јој се намеће већ дуго времена.

Вучевић је казао да сматра да ће се ићи у дубље и теже сукобе у украјинско – руском сукобу.

„Ништа тамо не зависи од нас и не морамо ми да будемо највећи сручњаци да ли ће Путин да крене у ову или ону офанзиву. Имају службе које се баве тиме. Не мислим да ће доћи до смиривања, а не видим да има наговештаја за неке мировне процесе , што не значи да то не може да се деси после извесног времена. Рекао бих да се и једна и друга страна спремају за још већи сукоб“, навео је он.

Додао је да на жалост већ годину дана траје братоубилачки рат између два словенска народа и да би Србија волела да што брже дође до мирног решења и да стане страдање и украјинског и руског народа.

Говорећи о увођењу санкција Русији, Вучевић је оценио да Србија има најпринципијалнију позцију и држи се међународног права.

„Србија нема дилему по питању територијалног интегритета Украјине и ми признајемо Украјину у границама у којима је међународно призната. Са дуге стране ми не верујемо у политички притисак увођења економских санкција, јер оне погађају обичан народ, а ми најбоље о томе можемо да сведочимо на основу деведестих година и неко ко је то доживео у најгорем аспекту не може да буде део таквог система или се труди да не буде део таквог систама „, навео је Вучевић.

Он је додао да такав став отежава позицију Србије.

„Наравно да је тешко јер сте ви једини, а нисте највећи и најјачи, али свима сметате , јер нико не воли да види на мапи да једна тачка није обојена у боји како би сви желели да буде обојена. Зато морамо да разумемо колико је сложена наша позиција, а оно што је најсложеније за све нас, а то је питање Косова и Метохије, које добија додатно сложену диманзију у односу на украјински сукоб“; навео је Вучевић.

Оценио је да би било неозбиљно говорити до када Србија може да издржи да не уведе снакције Русији.

„Видећемо како ће се даље развијати ситуација, свесни наравно своје реалности, окружења, свих аспеката који утичу на нас, а опет да водимо рационалну и патриотску политику , а патриотизам јесте да држава преживи, да Срби на КиМ остану, да нам расту плате и пензије, да нам јача војска , да градимо нове путеве , да људи могу да путују . Све то је контекст о коме морамо водити рачуна када доносимо политичке одлуке „, истакао је министар.

На питање како коментарише то што поједини медији најављују да је документ у Бриселу већ спреман за потпис Вучића 27. фебрауара, Вучевић каже да 10 година слуша како ће Вучић да изда Косово.

„Нити је то урадио нити ће то да уради. Председник републике је јасно и пре два дана подвукао да остаје са црвеним линијама које су да нема признања незавиности Косова, да нема столице у УН за Косово , а да ми треба да разговарамо и тражимо компромисно решење треба, то не значи да кпитулирамо. Треба да живимо и рационално сагледамо шта је оно што ми можемо да добијемо из свега, а да не будемо изловано острво или полигон за кажњавање, јер не могу казне неке друге, па би им Србија била иделана мета“, навео је он.

Додао је да је Србији сада потребна мудрост.

„Не треба да се упецамо на сваку удицу која нам се понуди, већ да пробамо да избегнемо сценарио који смо доживели деведестих и размишљамо за будућа времена, да јачамо економски , али и безбедносно и будемо спремни на нове изазове који нас очекују . Ово је моменат када се буквално преживљава и спашава држава“, истакоа је Вучевић.

Вучевић је казао да Србија мора да прихвати да се влада на основу реалних чињеница и онога што је окружује, а то не значи да је по среди капитулација или предаја, већ сагедавање како наша земља може из целе ситуације изађе најмање повређени и са што мање негативних последица.

“ То није припрема за нешто што неко призивао ако предају и издају. Напротив, то је мудар приступ. Чувамо ово што можемо да чувамо , државу, народ на Косову и грађане Србије“, истакао је Вучевић.

Počela sednica Skupštine, prisutno 168 poslanika

Преузмите андроид апликацију.