Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Ново поглавље с Мађарском на пољу одбране

Поделили смо забринутост због једностраних аката Приштине и заједнички анализирали ситуацију у региону. БиХ и осталим суседним државама, навео је министар након разговора с колегом из Будимпеште.
вучевић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Војна сарадња Србије и Мађарске на изузетно је добром нивоу. Сагласили су се јуче на састанку у Београду потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и министар одбране Мађарске Кристоф Шалај-Бобровнички.

Вучевић је захвалио мађарским оружаним снагама „на врло коректном и професионалном односу у извршавању њихових задатака као припадника Кфора. Као и на фер и људском односу према српској заједници на Косову и Метохији”.

Састанак с мађарском делегацијом оценио је као отворен и пријатељски, „још један у низу потврда историјски најбољих односа Србије и Мађарске”.

Заједнички је, каже, констатовано да је могуће унапредити сарадњу на пољу надлежности два министарства. Навео да је било речи о војно-војној сарадњи, војноекономској, војнотехнолошкој, војнонаучној.

„Верујем да је пред нама ново поглавље у сарадњи на пољу одбране између Мађарске и Србије”. Рекао је Вучевић новинарима након састанка у Дому гарде на Топчидеру.

Истакао је да су билатерални односи Србије и Мађарске на историјском врху. Пре свега захваљујући ако је оценио, феноменалним односима председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Пренео је да је на састанку било речи о рату у Украјини, политичким приликама у Европи и свету. Као и о дешавањима у региону, те додао да су делегацији Мађарске још једном пренели ставове Србије по питању Косова и Метохије.

„Поделили смо с нашим северним суседима нашу забринутост у вези с једностраним актима администрације у Приштини и заједнички анализирали ситуацију у региону. Босни и Херцеговини и осталим суседним државама у циљу да сви имамо интерес. Бар сам за Мађарску и Србију сигуран да имамо интерес да чувамо мир и стабилност на простору западног Балкана”, рекао је Вучевић.

У том контексту, навео је да је Србија захвална на ангажману мађарских војника и официра. Односно оружаних снага на простору Косова и Метохије.

Vučević: Međunarodni posrednici nam nisu ponudili ništa prijatno

 

Преузмите андроид апликацију.