Почетна > Свет
Свет

Врх војне хунте у Нигеру уверен да ће се одржати на власти

Политички аналитичари тврде да су пркосни лидери војног пуча у Нигеру уверени да ће се одржати на власти и указују да су кључне личности новог војног режима потцењене, иако је изабрани председник и даље изолован и ограничен на своју резиденцију.
нигеру
Фото: Танјуг/AP Photo/Sam Mednick

Војни лидери у Нигеру сматрају да ће им неажурност противника у региону, подршка других војних режима у суседним земљама и талас народне мобилизације код куће омогућити да задрже власт у будућности, наводи Ројтерс.

Две недеље након државног удара, Мохамед Базум, демократски изабрани председник Нигера и даље је затворен у својој званичној резиденцији у престоници Нијамеју, усред спорих међународних напора да се нова власт убеди да га врати на положај и повуче се у касарне.

Аналитичари сматрају да су Абдурахаман Тијани, бивши командант председничке гарде који предводи нови режим, и његове колеге, високи официри војске Нигера, потцењени у региону и шире.

Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) саопштила је у четвртак, да су земље чланице ставиле своје војне снаге у стање приправности, али јавности нису изнети детаљи евентуалне војне интервенције.

„Сви са којима сам разговарала (у Нигеру) кажу да је воз већ отишао и да се Базум неће вратити на власт“, рекла је Корин Дуфка, угледна независна консултанткиња и признати аутор.

Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) саопштила је у четвртак, да су војне снаге земаља чланица стављене у стање приправности да би се обновила демократија у Нигеру, али није било детаља о томе како и када би до интервенције могло доћи.

Кључни састанак начелника генералштаба војски западноафричких земаља о планирању и датуму интервенције одложен је на неодређено време.

Ранији рок за интервенцију, постављен убрзо након пуча, истекао је у недељу, поручио је Бола Ахмед Тинубу, председник Нигерије и позвао да се пређе на дипломатију и преговоре за решавање актуелне кризе.

Sutra sastanak zemalja zapadne Afrike o planovima za vojnu intervenciju u Nigeru

Преузмите андроид апликацију.