Kako sprečiti da se senzualni vrat pretvori u „turkey neck“ ?
I dok redovno posvećujemo bezbroj složenih rutina nege kože koži lica, delikatna zona samo nekoliko centimetara niže nepravedno ostaje zanemarena. I na kožu vrata treba obratiti posebnu pažnju, jer se tu vidi starenje na licu. Usled nedostatka sebuma, predeo vrata je najčešće suv, a zbog tanje kože mnogo je podložniji negativnim uticajima okoline, a bore i opuštena koža se uočavaju ranije.
Slabljenje mišića vrata i vezivnog tkiva dovodi do takozvanog ćurećeg vrata, do naborane i opuštene koža brade. A današnji način života, kada satima pogrbljeni gledamo u ekrane, rezultira ‘tehnološkim vratom’ koji dodatno pogoršava opuštenu kožu vrata. Gubitak kolagena postepeno se javlja u drugoj polovini dvadesetih godina, a ovaj proces se ubrzava u menopauzi i dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože.
Šta možemo da uradimo da koža vrata ostane mlada što je moguće duže, a da ne uključimo „odlazak pod nož“?
Za početak, dermatolozi, kozmetičari, ali i poznate ličnosti koje veoma vode računa o svom izgledu slažu se u jednom: nega lica ne staje na bradu, već bi trebalo da se proširi sve do dekoltea. Koža vrata i dekoltea je izuzetno tanka i zahteva istu ljubav i pažnju kao i koža lica, ako ne i veću. Zbog toga je potrebno redovno vlažiti kožu, koristiti kreme za jačanje kože i obavezno primeniti zaštitni faktor. Izuzetno je važno i vežbanje, a minimum koji treba da uradimo je da nekoliko puta dnevno istegnemo i istegnemo vrat i ramena. Uveče je najbolje vreme za masažu, naneti 2 kašičice ulja za negu lica i kružnim pokretima masirati dekolte prstima, zatim mišiće ramena i vrata, bradu i vilicu do obraza i pokreti moraju uvek biti nagore. Sa napretkom medicine i pojavom brojnih neinvazivnih kozmetičkih procedura kao što su fileri, mikroigle… Konsultacije sa dermatologom su uvek dobra polazna osnova za određivanje optimalnih procedura za mladalački izgled, bilo da se radi o borama ili opuštenoj koži, u slučaju da je prekasno za prevenciju.
Preuzmite android aplikaciju.