Почетна > Бизнис
Бизнис

Володин: Украјина је банкротирала

Украјина је изгубила финансијску независност и не може да преживи без западних средстава, саопштио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Он је навео да „прикупљени порези чине само 40% буџета земље“, а од тога више од 60% одлази на војску. Месечни дефицит Украјине износи пет милијарди долара, подсетио је Володин.

„Украјина је банкротирала, без помоћи Вашингтона и Брисела, Кијев више не може да испуњава своје обавезе према грађанима. Земља је изгубила своју финансијску независност“, закључио је Володин.

У недавном интервјуу за „РБК Украјина“, украјински министар финансија Сергеј Марченко рекао је да ће буџет за наредну годину бити „изузетно неизвестан“ због „ратних услова“.

Према речима Олега Устенка, саветника украјинског председника за економска питања, очекује се да ће дефицит државног буџета Украјине до краја године достићи 50 милијарди долара. То је око 30-35 одсто БДП-а земље, рекао је он у телевизијском интервјуу прошлог месеца, додајући да је таква ситуација настала због рата.

Кијев наводи да му је потребно пет милијарди долара месечно као помоћ западних спонзора. Међутим, Устенко је рекао у јулу да ће им требати додатних четири милијарде долара месечно у наредна три месеца да покрију трошкове хитног смештаја и поправке станова за милионе људи, као и да финансирају ос

Neobičan koncept mega jahte budućnosti

Преузмите андроид апликацију.