Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Воће које обожавамо је здравије замрзнуто него свеже: Кључно је за здравље срца и смањује ризик од дијабетеса

Боровнице су познате по свом богатству антиоксиданаса, витамина и других корисних једињења. Међутим, једно питање често изазива дилему – да ли су свеже боровнице заиста нутритивно супериорније у односу на замрзнуте?
Фото: Pexels/suzyhazelwood

Неколико научних истраживања сугерише да замрзнуте боровнице не само да задржавају своје хранљиве састојке, већ их у неким случајевима могу имати и више од свежих.

Замрзавање као метода очувања хранљивих састојака

Студија објављена у часопису Journal of Agricultural and Food Chemistry показала је да замрзавање боровница може чак повећати доступност антиоксиданаса, посебно антоцијанина – моћних спојева који помажу у борби против упала и оксидативног стреса. Током замрзавања, ледени кристали разграђују ћелијске зидове бобица, што омогућава нашем телу да лакше апсорбује ове корисне супстанце.

Слично томе, истраживање спроведено на South Dakota State University открило је да замрзнуте боровнице садрже једнаку, а понекад чак и већу количину полифенола и флавоноида у поређењу са свежим боровницама. Ови спојеви су кључни за здравље срца и могу смањити ризик од хроничних болести попут дијабетеса типа 2 и Алцхајмерове болести.

Додатно, научници са Универзитета у Калифорнији анализирали су нутритивни састав свежег и замрзнутог воћа и поврћа, укључујући боровнице, и открили да су нивои витамина Ц у замрзнутим плодовима често виши него у свежим који су чувани у фрижидеру неколико дана. Ово се објашњава тиме што се воће бере у тренутку пуне зрелости, када садржи највише нутријената, и брзо замрзава, чиме се спречава разградња витамина и антиоксиданаса која се обично догађа током складиштења свежег воћа.

Антоцијанини као моћни антиоксиданси у замрзнутим боровницама

Боровнице су посебно богате антоцијанинима, моћним антиоксидансима који су повезани са бројним здравственим предностима, укључујући смањење упала, побољшање когнитивних функција и заштиту срца. Студија спроведена на британском Институту за истраживање хране (Institute of Food Research) показала је да замрзавање боровница не смањује концентрацију антоцијанина и да њихова антиоксидативна активност остаје стабилна.

Замрзнуто = доступније током целе године

Још један плус за замрзнуте боровнице је њихова практичност. Док свеже боровнице имају кратак рок трајања и брзо губе хранљиве материје, замрзнуте се могу чувати месецима без значајног губитка нутритивних вредности. Осим тога, често су доступније и повољније, што их чини одличним избором за оне који желе да редовно уживају у њиховим здравственим бенефитима.

Како најбоље искористити боровнице?

Било да су свеже или замрзнуте, боровнице су фантастичан додатак исхрани. Можете их додати у смутије, овсене пахуљице, јогурт или их једноставно јести за ужину. И не брините, ако су замрзнуте биће вам доступне током целе године а и судећи по овим истраживањима, здравије.

Recept dana: Smesa od koje možete napraviti 7 vrsta kolača

Преузмите андроид апликацију.