Početna > Svet
Svet

Vlasnik Gardijana ulaže novac u retributivni fond namenjen potomcima robova

Vlasnik britanskog dnevnog lista Gardijan, izvinio se danas zbog uloge koju su osnivači lista imali u transatlantskom robovlasništvu i najavio ulaganje u retributivni fond kojim želi da ispravi ovu istorijsku grešku.
Foto: Pixabay/digital341

Vlasnik Gardijana Skot Trast, objavio je u svom dnevnom listu da namerava da uloži ukupno oko 10 miliona funti (12,3 miliona dolara), od čega bi višemilionski iznosi bili namenjeni zajednicama koje čine potomci onih koji su bili povezani sa robovlasničkim aktivnostima osnivača Gardijana u 19. veku.

Prema njegovim rečima, odluka o osnivanju fonda zasnovana je na rezultatima nezavisnog akademskog istraživanja naručenog 2020. godine, o istorijskoj povezanosti ropstva i robovlasništva sa Džonom Edvardom Tejlorom, novinarom i trgovcem pamukom koji je osnovao list Mančester Gardijan 1821. godine, ali i drugih biznismena iz Mančestera. koji su finansirali stvaranje tog dnevnog lista.

Rezultati istraživanja objavljeni danas otkrili su da su Tejlor i najmanje devet od njegovih 11 poslovnih partnera, imali veze sa ropstvom, uglavnom preko tekstilne industrije i trgovine pamukom iz SAD.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Preuzmite android aplikaciju.