Почетна > Свет
Свет

Власник Гардијана улаже новац у ретрибутивни фонд намењен потомцима робова

Власник британског дневног листа Гардијан, извинио се данас због улоге коју су оснивачи листа имали у трансатлантском робовласништву и најавио улагање у ретрибутивни фонд којим жели да исправи ову историјску грешку.
Фото: Pixabay/digital341

Власник Гардијана Скот Траст, објавио је у свом дневном листу да намерава да уложи укупно око 10 милиона фунти (12,3 милиона долара), од чега би вишемилионски износи били намењени заједницама које чине потомци оних који су били повезани са робовласничким активностима оснивача Гардијана у 19. веку.

Према његовим речима, одлука о оснивању фонда заснована је на резултатима независног академског истраживања нарученог 2020. године, о историјској повезаности ропства и робовласништва са Џоном Едвардом Тејлором, новинаром и трговцем памуком који је основао лист Манчестер Гардијан 1821. године, али и других бизнисмена из Манчестера. који су финансирали стварање тог дневног листа.

Резултати истраживања објављени данас открили су да су Тејлор и најмање девет од његових 11 пословних партнера, имали везе са ропством, углавном преко текстилне индустрије и трговине памуком из САД.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Преузмите андроид апликацију.