Почетна > Србија
Србија

Влада Републике Српске припремила одлуку о прекиду односа са Американцима и Британцима

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је влада Републике Српске спремила одлуку о томе да представници РС прекидају односе са представницима амбасада САД и Британије, јер подржавају нелегитимно изабране иностране представнике у БиХ.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Додик је подсетио да су ове земље у саставу НАТО снага бацале осиромашени уранијум на РС и Србију, пренела је Срна.

„То је наш однос према тим злотворима који су спремни да бацају осиромашени уранијум, не убијајући само актере тих сукоба, него и децу која тек треба да се роде. Ми то гледамо на Универзитетском клиничком центру, децу која долазе са бомбардованих подручја која имају неизлечиве болести“, рекао је Додик новинарима у Прњавору.

Он је подсетио да никада нико није одговарао за недела и бомбардовање Српске и Србије осиромашеним уранијумом.

„Зато што су Американци натерали земље и Хашки суд да не процесуира злотворе који су то чинили, али морамо да се боримо да се зна истина. Они су бацили енормну количину осиромашеног уранијума на простор Републике Српске и Србије“, истакао је Додик.

Говорећи о Међународном суду у Хагу и одлуци о расписивању потернице за председником Руске Федерације Владимиром Путином, Додик је навео да је та одлука поздрављена у САД, иако Американци нису потписници Римског статута, те немају обавезу изручења својих држављана.

„Они себе изузимају из било какве одговорности. Они су спречавали да се подижу тужбе и да било ко одговара, а бацивши осиромашени уранијум контаминирали сте овај простор за наредних 100 година“, поручио је Додик.

Говорећи о представницима САД и Велике Британије у БиХ, Додик је навео да они не престају са покушајима уређивања друштва у БиХ наметања решења, те истакао да су Американци и Британци негативно и непријатељски настројени према Србима.

„Оно што они причају да су за Републику Српску је лаж. Јесу на речима, а све чине да она нестане. Република Српска нема обавезу према њима. То није једноставно и лако. Они подржавају (Кристијана) Шмита који није именован у складу са правилима и није га потврдио Савет безбедности, а тврде да је легалан“, истакао је Додик.

Он је подсетио и на начин деловања странаца, као што је урадио и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, који је саопштење представио као званичан и коначан документ након састанка председника Србије Александра Вучића и представника привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.

„Шта то значи? Да се ја појавим било где и они дају саопштење да Република Српска више не постоји и то морамо да прихватимо. Те ствари се морају рашчистити“, напоменуо је Додик.

Ministarstvo odbrane: Obuka na ključnim sistemima u 126. brigadi

 

Преузмите андроид апликацију.