Почетна > Србија
Србија

Влада донела уредбу о „Борачкој споменици“

Влада Србије донела је уредбу о „Борачкој споменици“, посебном националном признању које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.
Фото: WikimediaCommons/Imeao

У одлуци објављеној у Службеном гласнику, коју је потписала председница Владе Ана Брнабић, борац или ратни војни инвалид, коме је коначним решењем надлежног органа у Републици Србији признато својство борца или ратног војног инвалида, и пали борац постхумно, на основу погибије или нестанка, остварују права по Закону на „Борачку споменицу“.

Ова уредба ступа на снагу 7. априла.

Споменица се може доделити поводом обележавања државних празника и историјских догађаја значајних за обележавање ослободилачких ратова Републике Србије, а додељује је министар надлежан за послове борачко-инвалидске заштите или лице које он овласти.

Борачку споменицу у свим њеним елементима израђује Народна банка Србије, Завод за израду новчаница и кованог новца Топчидер, а састоји се од медаље, траке, врпце, уверења о признању и кутије.

Vučić, Rama i Kovačevski u Veroni na Međunarodnom sajmu vina

Преузмите андроид апликацију.