Почетна > Србија
Србија

Вучић, Рама и Ковачевски у Верони на Међународном сајму вина

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Верони, где ће заједно са премијерима Албаније и Севрне Македоније, Едијем Рамом и Димитром Ковачевским посетити Међународни сајам вина ВинИталy 2023, на којем ће се представити и бројни излагачи из земља чланица инцијативе Отворени Балкан.
Фото: PrtSc/FAcebook/buducnostsrbijeavucic

Тројица лидера, након сусрета, посетиће VinItaly 2023 и са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијем Тајанијем обићи заједнички штанд на којем ће вина представити излагачи из Србије, Албаније и Северне Македоније.

Како је раније за Танјуг најавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, вински сајам „Винска визија Отвореног Балкана“ представиће се на највећем светском сајму вина VinItaly у Верони од 2. до 5. априла, пред више од 25.000 купаца из целог света.

На штанду Опен Балкан који је организовала ПКС на сајму у Верони представиће се више од 200 етикета најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније. Од укупног броја, 90 етикета је из Србије из 41 винарије.

Вина на Опен Балкан штанду представиће врхунски сомелијери три земље, а биће организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана.

Чадеж је подсетио да је ПКС пре шест месеци покренула иницијативу да се на том престижном сајму ВинИталy представи највећи регионални вински сајам – „Винска визија Отвореног Балкана“, што ће, како је додао, нашим винарима омогућити нове послове.

Очекује се, навео је, да ће купци са сајма у Верони посетити и Београд који ће од 16. до 19. новембра бити домаћин регионалног сајма вина и престоница винске индустрије том делу света, а где ће моћи да пробају најбоља вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Према Чадежовим речима, ове године на ВинИталy очекује се рекордан број учесника – посетилаца, излагача, и купаца – увозника, дистрибутера и њихових асоцијација из Европе, али и из целог света – од САД, Централне и Јужне Америке, преко Африке до Азије.

Чадеж је подсетио да је председник Вучићу заједно са председницима влада Северне Македоније и Албаније покренуо иницијативу да се прошле године организује први сајам вина „Визија отвореног Балкана“, који је, како је, нагласио прошао одлично.

„На нама је да промовишемо тај сајам у свету и да направимо што више послова. Разговараћемо са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре“, навео је председник ПКС и додао да ће наступ на сајму у Верони српским винарима отворити могућности за нове послове.

Он је за Танјуг додао да ће се разговарати са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре.

Први „Wine Vision by Open Balkan“ организован је у септембру 2022. године, на иницијативу лидера три земље, када је представљено више од 350 винарија – готово 400 излагача са дестилеријама из више од 20 земаља.

Забележено је око 35.000 посетилаца, међу којима више од стотину професионалних купаца из региона и света – дистрибутера и увозника, затим представника ХОРЕЦА сектора, велетрговаца и малопродајних ланаца заинтересованих да прошире продајни асортиман винима из Србије и региона ОБ.

Danas promenljivo oblačno i toplije, popodne mestimično kratkotrajna kiša

 

Преузмите андроид апликацију.