Почетна > Свет
Свет

Виски скупљи од милион евра, боца виша од човека

На аукцији у Единбургу, Вијет Нгуиен Дин Туан, вијетнамски колекционар, постао је власник највеће флаше вискија на свету. За 1,1 милион фунти, купио је флашу са 311 литара “Macallan single malt” вискија, који има 32 године старости.
Foto: Printscreen/Twitter/Cats Whiskers
Фото: Printscreen/Twitter/Cats Whiskers

Претходни анонимни власник ове импресивне флаше вискија, високе 183 центиметра, такође је био вијетнамски бизнисмен који већ има колекцију жестоких пића вредну више од 150 милиона фунти. Вијет је сада поносни власник ове флаше, а додатно је добио и сертификат из Гинисове књиге рекорда, који потврђује њен статус највеће на свету.

Иначе, Вијет је страствени колекционар ретких жестоких пића већ дуги низ година и поседује многе од најстаријих и најређих флаша коњака и вискија на свету.

“Већ деценијама посвећујем своје слободно време сакупљању бочица квалитетног пића. Свака од њих има своју специфичност, коју доноси историја и традиција прављења вискија. Ова најновија флаша ме је привукла јер је највећа на свету”, истакао је Вијет.

Аукцију је организовао трговац пићима на велико, Данијел Монк, који је назвао боцу “Неустрашиви” у част достигнућа 11 британских истраживача чије су слике приказане на етикети боце.

“Овај пројекат је посвећен сећању на мог покојног оца, капетана Стенлија Монка, који је и сам био истраживач и постигао многе невероватне ствари током свог живота”, додао је Монк.

“Неустрашиви” је најновији додатак Вијетовој импресивној колекцији која већ укључује и флашу вискија из 1926. године. Осим тога, Вијет је поносни власник и највеће флаше коњака на свету, као и најстарије флаше вискија, која се верује да има готово 150 година.

“Имати прилику да уђемо у Вијетову колекцију вискија било је незаборавно искуство. То је прави рај за љубитеље вискија и коњака, а господин Вијет чува драгоцену историју ових пића. Били смо почашћени што смо гости господина Вијета и што смо из прве руке видели његову изванредну колекцију”, закључио је Монк.

Norveška princeza Marta Luiz se udaje za samozvanog šamana iz Kalifornije

 

Преузмите андроид апликацију.