Почетна > Србија
Србија

Више од 90 одсто оболелих од рака плућа су пушачи

На Светски дан порбе против пушења статистика је таква да рак плућа у Србији сваког дана узме 13 живота, а 90 одсто оболелих су пушачи и забрињавајуће је да њихов број расте, с чиме су се сложили и представници Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“.
Фото: Pexels/Masha Raymers

Чланови те органиазције др Бранислав Гвозденовић и Оља Ћоровић су се на телевизији К1 сагласили и да је нарочито страшно то што деца већ у основним школама почињу да конзумирају цигарете.

„Највећи фактор ризика за хроничне незаразне болести је пушење и то можемо да спречимо“, рекао је Гвозденовић и додао да борба против конзумирања цигарета траје и не назире јој се крај.

Он истиче да је проблем и то што постоје људи, институције, удружења и произвођачи дувана који се труде да покажу како пушење није толико штетно.

„Имамо значајан пораст броја пацијената са такозваним „пушачким бронхитисом“, као и са најтежим карциномима који су пушачи“, указао је примаријус Гвозденовић и истакао да се мора променити начин на који се долази до психе човека, али и до колективне свести.

Он је рекао да се на Западу показало да је најделотворније било значајно повећање цена цигарета, уз забрану пушења у највећем броју објеката.

Оља Ћоровић је поделила је своје трагично искуство, јер је због канцера плућа остала без супруга.

„Била сам пушач двадесетак година и оставила сам дуван током трудноће и дојења, али након седам година уз мужа који је био пушач поново сам почела“, каже она и додаје је недуго затим сазнала да јој супруг има карцином плућа.

Ћоровић је истакла да је њен муж по добијању дијагнозе одмах оставио цигарете, иако дотад није ни покушавао и тврдио да није у стању.

„Престала сам и ја како бих му била подршка, али је нажалост преминуо у 56. години“, казала је она и поручила пушачима да не чекају да се разболе, већ одмах оставе цигарете чим пре.

Наведено је да је превасходни циљ удружења смањење конзумације цигарета код деце и младих, нарочито зато што подаци показују да 11 одсто ученика пуши, а њих око 70 процената који сада пуше долазе до цигарета тако што их без проблема купују у продавницама.

Svetski dan borbe protiv pušenja

Преузмите андроид апликацију.