Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Више од 45.000 радних места и 12 страних компанија обележило последњу деценију у Новом Саду

Број запослених у Новом Саду у последњој деценији порастао је за скоро 45.000, па тако град броји 175.000 запослених, у поређењу са цифром од 131.000 која је била актуелна 2012. године.
Фото: Градске инфо/Илустрација

Оваквом расту, између осталог, допринето је доласком 12 страних компанија које су инвестицијама у вредности од преко 300 милиона евра отворили чак преко 8.000 радних места у граду.

Јапански „Nidec“ отворио је једну од најмодернијих светских фабрика за производњу електричних мотора
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Погон у Новом Саду је највећи центар јапанске компаније у Европи, у којем се производи до 300.000 јединица годишње.

„Nidec“ је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас ова корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

„BMTS“ (Bosch Mahle Turbo Systems) је у Новом Саду званично започео производњу у новембру 2020.
Фото: PrtSc/bmts-technology.com

На овој локацији њихово пословање обухвата монтажу и тестирање турбопуњача за комерцијална возила и путничке аутомобиле. Поред производних хала, у Новом Саду се налазе техничке и административне канцеларије.

Компанија „Continental Automotivе“ додатно је учврстила Нови Сад на мапи аутомобилске индустрије
Фото: Continental Novi Sad

Овај немачки гигант аутомобилске индустрије издваја се по томе што у Српској Атини има чак две фабрике, уз научно-развојни центар који се налази на три локације у граду.

Једна од две фабрике, она која се налази у Радној зони Каћ, један је од највећих објеката ове компаније у свету.

Захваљујући већ присутном истраживачко-развојном центру и фабрикама у Новом Саду, поједини производи се дизајнирају и програмирају у нашем граду, где се и производе, склапају и тестирају за коначну масовну употребу.

У Новом Саду се производи и најбоља светска чоколада из компаније „Barry Callebaut“.
Фото: Градске инфо

У погон ове фабрике у Новом Саду инвестирано је 55 милиона евра, а иницијални капацитет производње мери се са 50.000 тона чоколаде. Фабрика у Новом Саду, биће, према речима компаније, регионални центар који ће снадбевати растуће тржиште чоколаде Југоисточне Европе.

„Lear“ Нови Сад покренуо је производњу електричних инсталација (кабловских снопова) за путничка возила за више произвођача аутомобила 2016. године.
Фото: Градске инфо

Као глобални лидер у аутомобилској технологији у области седишта и е-система „Lear“ послује у 38 земаља, а тренутно, „Lear“ у Србији броји близу 2400 запослених.

Глобална технолошка компанија „Aptiv Mobility Services“ послује у 48 земаља, са више од 200.000 запослених у 131 производна погона и управља са 11 великих техничких центара широм света.
Фото: Градске инфо

Купци компаније Аптив укључују 23 од 25 највећох произвођача аутомобила на свету.

У Србији ова компанија производи електричне инсталације за путничка возила, а један од својих производних погона поставили су и у радну зону Север 4 у Новом Саду.

Још једна компанија из области аутомобилске индустрије која је пословање проширила и у Нови Сад јесте „Kolektor ATS“.
Фото: PrtSc/kolektor.com

У питању је словеначка фирма која је у својих 60 година пословања постала глобални добављач мобилних компонената и система за аутомобилску индустрију. „Kolektor ATS“ се бави развојем и производњом термопластичних производа за аутомобилску индустрију.

Холандска компанија „CTP“, водећа у области изградње и издавања пословно-индустријских паркова у централној и источној Европи, у Новом Саду директно послује са већ поменутим страним компанијама.
Фото: Градске инфо

„CTP“ је још 2019. године кренуо са развијањем локације „CTPark“ Нови Сад, која је сада дом за неке од најсавременијих фабрика у Европи – „Continental“, „BMTS“ и „Nidec“.

Компанија „Altech“ је фокусирана на пружање професионалних консултација и индивидуалне корисничке подршке индустрији сточне хране.

То чини додавањем нутритивне вредности хранивима путем иновативног начина коришћења ферментације квасца, алга технологије и нутригеномике, која проучава ефекте исхране на експресију гена. Ова америчка комшанија је водећи произвођач и прерађивач квасца и органских микроелемената.

Компанија „3Latox INT“ за своје пословање изабрала је Петроварадин.

Ова фирма са италијанским и португалским коренима допринела је развоју грађевинске индустрије.

„Messer Tehnogas“ је водећа компанија за производњу и промет индустријских, медицинских и специјалних гасова и пратеће опреме, као и опреме за сечење и заваривање на територијама Србије и Црне Горе.

Производни погон у Новом Саду само је један од седам у Србији, а осим тога ова компанија има више од 70 продајних центара широм земље.

Још једна компанија, „International Plast“, своје место пронашла је у Петроварадину

Италијанска компанија „Унипласт“ закупила је пословни објекат површине 2.200 квадрата у оквиру предузећа „Pobeda-Holding a.d.“ у Петроварадину, у којем се производи пластична фолија, а целокупна производња намењена је извозу.

Досадашња инвестициона улагања ових компанија износе 302,2 милиона евра, а запослено је више од 8.100 радника. У плану за наредни период су улагања у износу од 317,9 милиона евра и отварање 2.654 радних места.

Deset kapitalnih projekata koji su preporodili Novi Sad – mostovi, bolnice, fabrike i kultura

Преузмите андроид апликацију.